Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция арестува българин заради чипове за Русия, грози го тежка присъда

11 август 2023, 10:48 часа • 3312 прочитания

Гръцката полиция е арестувала български гражданин, заподозрян, че е пращал чипове в Русия в нарушение на санкциите. Той е бил задържан по искане на САЩ.

Милан Димитров твърди, че е невинен и че чиповете се намират в България. Той има няколко повдигнати обвинения, сред които пране на пари, подаване на невярна информация към американските власти и нарушаване на правилата за контрол върху износа.

Заплашен е с екстрадиция в САЩ и го грози тежка присъда, съобщи bTV.

Още: ЕС се задейства да повиши ниския си дял в производството на полупроводници

80 години затвор?

"За всяко от четирите обвинения до 20 години затвор - общо 80 години", казва той пред телевизията.

В момента Димитров се намира в гръцки затвор, а окончателното решение за екстрадицията му се очаква през септември.

"Самите американци към гръцкия съд, който поиска доказателства, че тези неща са изпратени в Русия, те изпратиха отговори, че нямат доказателства, но въпреки това искат екстрадицията ми. Напълно допускам това – да се разиграе пропаганден цирк "заловихме страшните шпиони с невероятни технологии, а после не бяхме прави"", казва българинът.

Още: Една от най-големите компании за чипове в света ще обучава български кадри

Димитров иска помощ от българската държава, докато от Министерството на външните работи заявяват, че гръцкият съд е компетентен да реши за екстрадицията му . От прокуратурата са казали, че нямат информация за случая.

Какво установява ФБР?

Разследване на ФБР е установило, че Милан Димитров и баща му изпратили специални електронни чипове в Русия.

Става дума за чипове, които според американските власти са били доставени от компания в Тексас, но са били пратени в Русия чрез българското дружество. Братът на арестувания – Александър Димитров, обаче твърди, че чиповете се намират в лаборатория в София.

Още: Русия спира издаването на биометрични паспорти заради недостиг на микрочипове

"Това са полупроводникови пластини. Имат серийни номера, имаме експертиза от вещи лица – четири пъти доказваме, че пластините са тук. Купихме шест бройки, платихме около 600 000 долара", казва той и добавя, че чиповете се използвали в перални машини и смартфони.

По случая е обвинен и руски бизнесмен на име Илиас Сабиров. Подозренията на американските власти са, че въпросните чипове, които са устойчиви на радиация и ниски температури, се използват за производство на ракети.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес