Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

200 000 лв. са изтекли през шахтите на Асеновград

26 май 2017, 14:30 часа • 5005 прочитания

15 задържани, 7 обвинени, а това е само една четвърт от разследването, каза днес на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Сред обвинените са кметът на града д-р Емил Караиванов, главният архитект Константин Атанасов, бизнесменът от Асеновград Николай Христев и Вакрил и Георги Запрянови, собственици на строителната фирма "Запрянови", предаде БГНЕС.

Обвинението срещу кмета на града е за длъжностно присвояване в особено големи размери.

От три години - два пъти с пряко договаряне и един път с обществена поръчка - почистването на шахтите в общината е възложено на фирма "Ерика Корп "ООД, собственост на дъщерята на Николай Христев. Фирмата се е класирала с изпълнение на клауза за специализирана техника за тази дейност, приложила е дори ИСО за почистване на шахти.

Оказва се, че всичко, с което разполага, е един микробус с една кирка и две лопати вътре и един единствен работник, който е получавал заплатата си на ръка от Христев срещу това от време на време да отваря капаците на шахти в общината.

Впрочем общият брой на шахтите е 3 900. От общо 200 000 лв., отделени за тази дейност от общината, прокуратурата до този момент разполага с доказателства за усвояване на около 80 000. Приемо-предавателните протоколи, срещу които е извършвано заплащането, са се съставяли и подписвали от служебно лице, директор на дирекция в общината, в ресторант "Амбелино". Собственик на ресторанта, който се намира в сградата на общината, е съпругата на Николай Христев. Тези протоколи вече са в основата на обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание.

Христев е обвинен и в нарушаване на политическите права на хората, което означава, че е разпределял средства, с които други лица са купували гласове на избиратели по време на избори. Прокуратурата отказа да съобщи за коя точно партия, но уточни, че става дума и за гласуване за мажоритарен кандидат. Христев има прокурорско постановление за задържане за 72 часа, но е в болница и му предстои планова операция.

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, преди година е претърпял трансплантация на жизнено важен орган и затова след задържането си за 24 часа, е пуснат с парична гаранция от 5 000 лв. и забрана да напуска страната. Служебното лице, което е участвало в документната измама с протоколите за шахтите, вече е дало показания пред съдия и му е наложена парична гаранция от 500 лв.

Строителните предприемачи Вакрил и Георги Запрянови са обвинени в нерегламентирано по реда за опазване на паметниците на културата изграждане на жилищна сграда с магазини и гаражи в Метошката махала на Асеновград- комплексен паметник на културата.

В два имота там са съборени къщи през 2012, а новият строеж е започнал през февруари тази година. Подадени са сигнали до общината в Асеновград, кметът е изпратил комисия, която не е установила никакво нарушение, така че строежът продължава. Това решение на д-р Караиванов сега му струва още едно обвинение по чл. 277 ал. 4 от Наказателния кодекс, по което го заплашва наказание до пет години лишаване от свобода и глоба от 2 до 10 000 лв. Главният архитект на Асеновград Константин Атанасов бе задържан пръв преди седмица за искане и получаване на подкуп от 8 000 лв., за да одобри инвестиционен проект.

По-късно стана ясно, че на главният архитект са повдигнати и нови две обвинения. Атанасов е наредил строителство на сграда в охранителна зона на групов паметник на културата с пълното съзнание, че същото е незаконосъобразно, за което има и променен устройствен план през 2012 година.

Другото обвинение е за търговия с влияние по друг случай, като архитектът е поискал пари посредством изнудване.

Actualno.com припомня, че по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров също коментира ареста на кмета на Асеновград.

"Там се касае за една много специфична сметоизвозваща дейност – почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка. Тя има победител, само че дейност не е извършвана, но плащане е осъществявано”, обясни още Цацаров.

Репортер на Actualno.com направи неколкократни опити да се свърже с кмета и главния архитект на Асеновград. До този момент обаче няма обратна връзка от двете страни.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес