Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С откритата на Марс вода ще си правим оранжерии

29 септември 2015, 13:43 часа • 14595 прочитания

Откритите солени ручеи на повърхността на Марс може да се използват като източник на вода за бъдещите колонии на Червената планета, включително за напояване в специално оборудвани оранжерии на екватора, заявил Джон Грънсфилд, ръководител на научния отдел на НАСА.

На пресконференцията, състояла се в понеделник вечер и посветена на потвърждаването на откритието на солени ручеи по склоновете на няколко кратера на екватора на Марс, Грънсфелд отбелязал, че тези запаси от вода значително увеличават ценността и бъдещата "обитаемост" на Марс за колонизаторите, на които няма да се налага да си носят вода и кислород от Земята.

"Естествено, просто така растения на повърхността на Марс няма да растат – атмосферното налягане на неговата повърхност е приблизително такова, каквото би било на върха на планина с височина три пъти колкото Еверест, и листата на растенията няма да могат да задържат вода. От друга страна, ако на Марс действително има много вода, тя може да се използва за напояване на такива градини", заявил бившият астронавт.

Вчера НАСА съобщи за откриването на най-убедителните до днес свидетелства, че на Марс съществува вода в течен, макар и много солен вид, опирайки се на снимки и данни, събрани от камерите и инструментите на сондата MRO при наблюдения на кратерите около екватора на Червената планета.

В близко време, както разказват Грънсфилд и колегата му Джон Грийн, ръководител на планетологичния отдел на НАСА, учените ще се опитат да открият подобни солени ручеи в кратера Гейл, където сега се намира марсоходът Curiosity, допълва РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес