Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха седем нови гигантски планети

23 април 2016, 09:33 часа • 3390 прочитания

Екип астрономи от университета на Кил (Великобритания) са открили седем нови гигантски планети, съобщава Phys.org.

Новите космически обекти са открити при анализ на данни, получени от 2006 до 2012 година с помощта на южноафриканската обсерватория SuperWASP-South.

В следващите години астрономите са провели спектрографски наблюдения и са потвърдили първоначалните изводи – открити са седем нови гигантски планети, въртящи се около далечни звезди.

Масата на най-малката от тях, наречена WASP-139b, е около 38 земни маси, а радиусът ѝ е почти девет пъти от този на нашата планета.

Най-голямата от откритите планети е "горещ Юпитер", наречен WASP-141b. Астрономите съобщават, че той много прилича на нашия Юпитер по характеристики.

На повърхността на планетата са отбелязани високи температури, което е свързано с неголямото разстояние между нея и звездата. Масата на тази планета е 2,7 пъти масата на Юпитер.

Според Хилър най-голям интерес сред изследователите предизвиква планетата WASP-140b, чиято орбита е много ексцентрична. Повишено внимание привлича и WASP-131b – планета с много ниска плътност и "пухена" атмосфера.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес