Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА показа изпаряващи се камъни на Марс

22 май 2016, 11:39 часа • 4527 прочитания

НАСА е публикувала снимка на гигантски камъни на Марс, покрити с изпаряващ се въглероден диоксид. Този процес, който протича на южното полукълбо на планетата, означава край на зимата.

Огромните камъни са разположени в местност, покрита с пясъчни дюни. Сублимацията (преходът на вещество от твърдо състояние в газообразно, без да преминава през течно състояние) на въглеродния диоксид протича под действието на слънчевата светлина. Мястото на сублимацията може да се забележи по тъмните петна на снимката.

Изображението е получено от научния инструмент HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на станцията MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Днес на орбита на Марс се намират пет станции, а на повърхността на Червената планета действат марсоходите Opportunity и Curiosity. Марсоходът Opportunity е рекордьор по продължителност на работата, а апаратът Curiosity е най-тежкият планетоход (масата му е 900 килограма).

Сега към Марс лети руско-еропейската станция ExoMars-2019, която включва орбиталната сонда TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационния десантен модул Schiaparelli. Станцията трябва да достигне Червената планета в средата на октомври 2016 година.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес