Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-мощната ракета за последните 30 години вече е в Космоса (ВИДЕО)

07 февруари 2018, 07:14 часа • 18597 прочитания

Най-мощната и тежка ракета, изстрелвана през последните 30 години в Космоса, успешно се отправи по своя път. Става въпрос за Falcon Heavy на компанията SpaceX на Илън Мъск.

Изстрелването беше извършено от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, като то стана факт в 22:45 часа българско време снощи (6 февруари). Ракетата тръгна към Космоса от площадка 39А на Кейп Канаверал. От същото място тръгваха историческите полети към Луната по програмата "Аполо".

Стартът беше наблюдаван и от Бъз Олдрин - пилотът на лунния модул "Аполо 11", който извърши първото в историята пилотирано кацане на Луната.

Falcon Heavy е създаден на базата на ракетата носител Falcon 9 и е комбинация от три ракети. Към централната част са прикрепени два ускорителя. Всеки сегмент има 9 двигателя. Общата тяга е над 2,2 хиляди тона. Полезният товар, който трябваше да бъде изведен, е около 64 тона. Цената на едно изстрелване е около 90 милиона долара.

Изстрелването на ракетата беше много успешно, тъй като две от трите ѝ съставни части се отделиха от основното тяло и се върнаха без проблем обратно на Земята, като могат да се ползват отново. Третата част - централният ускорител, не се приземи по план, но дори и този малък неуспех не засенчи цялостното постижение. Идеята е в бъдеще ракетата да може да превозва хора до Марс. Лично американският президент Доналд Тръмп сподели видео от изстрелването и поздрави Мъск.

Част от изпитателния товар на ракетата е автомобилът Tesla Roadster, с манекен в скафандър на волана. Освен него, на платформата, която ще остане в Космоса за милиарди години, има и книги, писани от Айзък Азимов, плюс плоча с имената на всички 6000 души, спомогнали за сглобяването на машината.

По случай успешното изстрелване, основателят на SpaceX и Tesla Илън Мъск пусна в профила си в Twitter видео с автомобила, който се намира на останалата в Космоса платформа. Видеото е от орбита около Земята, а колата е част от личната колекция на Мъск.

"Изображението е от центъра за управление на полетите на SpaceX", уточни Илън Мъск в придружаващия надпис. "Очевидно е, че в орбита около Земята има автомобил". На средното табло свети екран с надпис "Без паника".

Всъщност по план колата ще се рее на своята платформа в Космоса милиарди години. В интервю за CBS в навечерието на полета, цитирано от БГНЕС, Мъск отбеляза, че е решил да прати колата "за удоволствие". "Много хора не разбират защо трябва да се изпраща автомобил към Марс. За това няма никакъв конкретен повод. Прави се за удоволствие и за да предизвикаме интерес сред хората", продължи той.

Обикновено при изпитания на нова ракета като полезен товар се използват бетонни блокове или парчета метал, продължи Мъск и определи това като "скучно".

"НАСА може да реши да използва ракетата като начин за бързо постигане на плановете им за достигане до Луната и Марс", заяви по-рано Ерик Сийдхаус, преподавател по приложни авиационни науки от авиационния университет "Ембри-Ридъл".

Изстрелването е "нещо много значимо дори за космическа компания, която всекидневно се справя с неща от този ранг", каза Джейсън Дейвис от "Планетарното общество", което описва ракетата като "митична".

SpaceX вече е основен доставчик на Международната Космическа станция с договор за 1,6 милиарда долара с НАСА и има стабилен поток от клиенти и държавни полезни товари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес