Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марсоходът Opportunity отпразнува 12 години на Марс

26 януари 2016, 11:02 часа • 6567 прочитания

Марсоходът ветеран Opportunity, кацнал на повърхността на Червената планета през януари 2004 година, успешно преживя зимата и отпразнува 12 години работа на Марс, изучавайки образци в долината Маратон на ръба на кратера Индевър, съобщава НАСА.

"Opportunity не е заспивал тази зима и беше много активен, в голяма степен благодарение на това, че слънчевите батерии на апарата бяха значително по-чисти, отколкото в предишните зимни сезони. Високото ниво на енергия ще ни позволи да завършим тази година изучаването на долината Маратон и да продължим движението напред", заяви ръководителят на мисията Джон Калас от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

Слънчевите батерии били почистени не благодарение на усилията на НАСА, а благодарение на самия Марс – необичайно силни ветрове издухали пясъка, натрупал се по повърхността на фотоелементите на "гърба" на марсохода малко преди настъпването на зимното слънцестоене в южното полукълбо на Червената планета.

Подобен подарък от силите на природата помогнал на марсохода, както разказват инженерите, да преживее седмата марсианска зима – една година на Марс трае 1,9 земни години, и затова зимите на Червената планета са по-редки от земните.

Сега Opportunity изучава породи в т.нар. долина Маратон на ръба на кратера Индевър, където според спътникови данни има глина и други породи, формирани в присъствието на вода. Преди три години Opportunity вече установи, че на повърхността на Марн наистина е присъствала вода в течно състояние в миналото, с което потвърди данните, получени от марсохода Curiosity през 2012 г.

В момента роувърът ветеран преживява своя 48-и "живот" – първоначално специалистите на НАСА планираха, че марсоходът ще работи само три месеца, но той с всяка година поставя нови рекорди. Opportunity сега се намира в отлично състояние и неговата работоспособност след неотдавнашното преформатиране на паметта е в пика на възможностите.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес