Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комета, ударила Земята преди 13 000 години, създава човешка цивилизация

25 юни 2021, 20:40 часа • 9415 прочитания

Може ли разрушителното въздействие на комета в далечното минало на Земята да е променило завинаги човешката цивилизация? Отговорът дава порталът „Спейс“.

Учените смятат, че клъстер от кометни парчета може да се е разбил на повърхността на Земята преди 13 000 години, в най-катастрофалното въздействие от събитието, убило големите динозаври на Земята преди около 66 милиона години. В ново проучване екип, ръководен от Мартин Суатман, учен от Университета в Единбург, Шотландия, разследва въздействието и как то може да е оформило развитието на човешките общества на Земята.

Докато първите Homo sapiens се появяват между 200 000 и 300 000 години, в много по-далечно минало от това събитие, изследователите установяват, че тази катастрофа с комета всъщност съвпада със значителни промени в начина на самоорганизацията на човешките същества.

Учените са изследвали теорията, че комета е ударила Земята преди 13 000 години, анализирайки геоложки данни от областите, където според тях тя може да е ударила, а именно Северна Америка и Гренландия. Те открили високи нива на платина, доказателства за изключително високи температури, които биха могли да разтопят материали на мястото, и нанодиаманти, които учените знаят, че могат да бъдат създадени от експлозии и могат да съществуват в комети.

Този труд се основава на предишни изследвания, които предполагат, че значително въздействие може да е предшествало началото на периода на неолита, първата част от каменната ера, през която са настъпили редица основни развития в човешката цивилизация, като например забележителни стъпки напред в селското стопанство, архитектурата и каменните инструменти.

По това време в историята хората от „Плодородния полумесец“, който обхваща страните, които днес познаваме като Египет, Ирак и Ливан, се разграничават от номадския начин на живот с доминиращи дейност като ловуването, към по-постоянни селища.

„Тази голяма космическа катастрофа изглежда е била запечатана върху гигантските каменни стълбове на Гьобеклъ Тепе (в Турция]), вероятно „първият храм в света“, свързан с произхода на цивилизацията в Плодородния полумесец в Югозападна Азия. Така че, буквално, стартът на цивилизацията е даден с гръм и трясък", заяви Саутман в изявление.

Въпреки че новото проучване е вълнуващо и внушително, екипът признава, че са необходими повече доказателства и повече изследвания, за да се разбере по-добре как това въздействие е могло да повлияе на глобалния климат и в крайна сметка на човешките цивилизации.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес