Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ключов за Украйна оръжеен гигант пробива на пазара в САЩ със сделка за близо 1 млрд. долара

14 август 2024, 13:14 часа • 1724 прочитания

Германската отбранителна компания Rheinmetall, която е един от ключовите играчи за производство и доставка на оръжия за Украйна, придобива американския доставчик на военни превозни средства Loc Performance в сделка на стойност 950 млн. долара.

Отбранителният гигант съобщи новината в сайта си на 14 август. Така Rheinmetall подобрява шансовете си за получаване на поръчки за милиарди долари.

Още: Триъгълна сделка: Чехия дава танкове на Украйна и получава нови от Германия

"Придобиването разширява бизнеса на Групата с американската армия, увеличава индустриалната ѝ база в САЩ и създава допълнителен достъп за технологиите ѝ в Северна Америка", заявиха от германската компания.

Акциите на Rheinmetall се повишиха с 1% в сряда сутринта, след като сделката беше обявена във вторник вечерта, пише Reuters.

Още: Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Какво цели Rheinmetall в Америка?

Loc, която има около 1000 служители, разполага със заводи в щатите Мичиган и Охайо, където произвежда продукти за превозни средства и бронирани продукти за цивилни и военни клиенти, включително задвижвания, окачвания, системи за следене, каучукови изделия, бронирани изделия и готови конструкции за превозни средства.

Снимка: Getty Images

Главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер, за когото се съобщаваше, че е бил обект на руски опит за убийство, неведнъж е давал да се разбере, че възлага големи надежди на американския пазар и планира придобивания. Rheinmetall вече има заводи в САЩ и си сътрудничи с американската компания Lockheed Martin.

Още: Rheinmetall получи поръчка за изграждане на завод за боеприпаси в Украйна

Сега тя очаква придобиването да ѝ даде предимство в борбата за два големи договора с американската армия - програмата за бойни машини на пехотата XM30 и проекта CTT. CTT е програма за превозни средства, които армията иска да започне да използва през 2028 г., за да замени M915 Line Haul Tractor, M1088 Medium Tractor, Palletized Load System и Heavy Expanded Mobility Tactical Truck в тактическия си автомобилен парк.

Настоящият производствен капацитет на Loc Performance може да отговори на производствените изисквания на програмите, смятат от Rheinmetall.

Германският гигант е един от двамата участници в прототипната фаза на програмата XM30 за създаване на ново поколение бронирани машини като наследник на Bradley IFV. Прогнозният обем е от около 45 млрд. евро (50 млрд. долара) за около 4000 превозни средства.

В проекта CTT пък се планират 40 000 военни камиона на стойност около 16 млрд. долара.

Още: Колосален договор и нов завод: Оръжейни гиганти ще ни пазят от Путин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес