Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бави ли България пари по ПВУ за фирми иноватори и рискува ли да връща 50 млн. лв.?

19 юли 2024, 18:12 часа • 1753 прочитания

Бави ли Министерството на иновациите и растежа отпускане на средства по програмата за компании с Печат за високи постижения, свързана с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Рискува ли България да бъде принудена да върне над 50 милиона лева, които вече са одобрени по плана?

Още: Без пчелите няма бъдеще: Защо пчелите са от съществено значение за живота ни (ВИДЕО)

Известна компания сигнализира

“Бии Смарт Текнолоджис” АД отговаря утвърдително на тези два въпроса. Компанията, която стои зад "Истински мед - Осинови кошер", алармира, че е кандидатствала по програмата навреме и съгласно всички изисквания, а вече пет месеца "очаква заслуженото си финансиране".

"Въпреки това близо половин година липсва каквато и да е официална информация от страна на министерството. Получаваме уклончиви отговори по неформални канали, като последното, което разбрахме вчера, е, че министърът (Росен Карадимов) отказва да подпише одобрението, без да даде причина за това. Всичко това може значително да възпрепятства не само изпълнението на проекта, но и растежа и развитието на компанията ни", пишат от фирмата в социалните мрежи днес, 19 юли.

"Последиците за държавата обаче са още по-сериозни. Ако последното предприятие в списъка не бъде финансирано, България ще бъде принудена да върне над 50 милиона лева, които вече са платени. Вместо тези средства да бъдат използвани за други проекти и за подпомагане на иновативни компании, те ще бъдат извадени от държавния бюджет, нанасяйки значителни финансови загуби на страната", твърдят от компанията.

Actualno.com изпрати днес въпроси до пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа, за да разбере: има ли забавяне на плащанията; чакат ли и други компании; вярно ли е, че министърът отказва да подпише одобрението; рискува ли България огромна сума.

Още: Ето кой готви предложението за промяна в ПВУ заради въглищните централи

Рискува ли България 50 млн. лева?

При предишната процедура 12 компании с Печат за високи постижения от ЕК получиха финансиране по ПВУ - над 34 милиона лева, става ясно от публикация в сайта на ведомството от 30 август 2023 г.

От “Бии Смарт Текнолоджис” съобщиха за Actualno.com, че са единствената компания, кандидатстваща по настоящата процедура (по техни данни).

Конкретната сума е отпусната от Европейската комисия за компании с Печат за високи постижения през програма "Хоризонт 2020". По договор - ако не бъдат усвоени 95% от отпуснатите средства, цялата отусната сума от над 50 млн. лв. трябва да бъде върната от страна на България към бюджета на ЕК.

"Тъй като нашият проект представлява повече от 5% от цялото финансиране, ако тези пари не ни бъдат отпуснати, то цялата процедура се обявява за неуспешна", казват от фирмата. Но посочват, че проектът им е за близо 2 милиона лева, което е 4% от 50 млн. лв.

"Както знаете, ние се стремим да сме пример за иновативен български бизнес, съсредоточен върху създаването на иновации. Компанията има огромна социална и екологична значимост, с потенциал да повлияе положително върху хранителните вериги в световен мащаб. Тази радикална иновация е оценена високо от Европейския иновационен съвет (EIC) и затова сме отличени с Печат за високи постижения. Въпреки всичко това сме възпрепятствани от дребни политически игри и административно задкулисие", казват от фирмата в публичната си позиция.

Още: Защо икономиката ни е на дъното в Европа? Говори финансистът Румен Гълъбинов (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес