Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение: Горещините убиват над 175 000 души годишно в Европа

01 август 2024, 15:52 часа • 1377 прочитания

Големите горещини убиват най-малко 175 000 души годишно в Европа, където температурите продължават да се покачват драстично, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

Европа е сред най-бързо затоплящите се региони в света, като температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света, съобщи „Политико“.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви, че хората в европейския регион „плащат най-високата цена“ за големите горещини. „Топлинният стрес е водещата причина за смъртните случаи, свързани с климата, в региона“, каза Клуге, цитиран от БГНЕС.

Още: Защо работоспособността на човек намалява в жегата?

„Екстремните температури изострят хроничните заболявания, включително хроничносъдовите, респираторните и мозъчно-съдовите, психичното здраве и свързаните с диабета състояния“, добави той.

Оценките на организацията сочат, че между 2000 и 2009 г. е имало около 489 000 смъртни случая глобално, свързани с горещините всяка година. На европейския регион се падат 36% от тези смъртни случаи, средно по 176 040 всяка година. Като цяло, свързаните с горещините смъртни случаи в региона са се увеличили с около 30% през последните 2 десетилетия.

Още: Пазете сърцето си! Топ 5 напитки, които са смъртоносни за пиене в жегите

Клуге призова държавите да изготвят планове за действие в областта на топлинното здраве. „В момента около 20 страни в региона имат подобни планове, но това не е достатъчно, за да се предпазят всички общности“, предупреди той.

Още: Рекорд: 21 юли е най-горещият ден, регистриран някога в световен мащаб

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес