Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дом на киното организира открита дискусия за частното финансиране в културните институции

10 юли 2023, 15:32 часа • 784 прочитания

Временните стопани на Дом на киното в София организират открита дискусия, на която свободно ще се обсъжда какво е мястото на частното финансиране в културните институции у нас. Дискусията ше се състои на 13 юли от 11 часа в Дом на киното. Това ще бъде първо събитие от планирана поредица, на която открито ще се говори за наболелите проблеми в българската култура, които не съществуват от днес. Входът е свободен.

Първата открита дискусия, която ще се проведе тази седмица, е кръстена "Какво е мястото на корпоративните донори в културните институции". На дискусията ще присъстват Петър Тодоров - изпълнителен директор на ИА "Национален филмов център", Мария Тодорова - управляващ директор на рекламна агенция Next DC, Евелина Кирилова - медиен съветник на Овергаз, Янаки Дерменджиев - собственик на А+, разпространител и собственик на верига киносалони.

Повод за стартирането на открити дискусии по наболелите теми на културните институции стана възмущението на зрители на Дом на киното, които в началото на месец юли сигнализираха, че култовите стълби с лика на Чарли Чаплин, по които се стига до киносалона, са "облепени" с реклама на пица. От "Purple Rain" - компанията, която временно стопанисва киното, реагираха светкавично и премахнаха рекламата, като изпратиха и официална позиция по темата. В нея се казва, че без финансиране Домът на киното няма как да съществува и трябва да се намери някакъв начин частните пари също да имат място в културните институции.

"Нагоре по стълбите" - така ще се наричат поредицата дискусии, които ще се случват в Дом на киното и ще целят да се посочат проблемите в българската култура и възможните начини за тяхното разрешаване.

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес