Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

160 г. от рождението на Константин Иречек

11 ноември 2014, 07:31 часа • 33350 прочитания

Институтът за исторически изследвания при БАН в сътрудничество със Съюза на учените в България и Нов български университет организира научна конференция с международно участие на тема "Константин Иречек: историк, държавник, общественик, мемоарист", по повод 160 години от рождението му.

Международната научна конференция ще се проведе днес от 10.00 часа в Големия салон на БАН. Конференцията се провежда в рамките на честванията на 145-та годишнина от основаването на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките) и ще премине под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Основните тематични акценти са свързани с мястото на Константин Иречек при формирането на българската просветна и културна политика, значението на неговото научно наследство, оценени от дистанцията на времето. В научния форум ще вземат участие представители на Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Столична община, Посолството на Република Чехия, Чешкия културен институт в София, Ръководството на БАН, Събранието на академиците и член-кореспондентите – отделение за хуманитарни и обществени науки, колеги от други институти на БАН, Софийския университет и други висши училища .

Основният доклад на конференцията на тема "Д-р Константин Иречек, България и Българското книжовно дружество, 1879–1884 г." ще изнесе доц. дин Йорданка Гешева от Института за исторически изследвания при БАН. От чешка страна с доклади ще участват проф. Любомира Хавликова от Славянския институт на Чешката академия на науките (за Иречек като медиевист и балканист) и д-р Павел Земан от Философския факултет на Масариковия университет в Бърно (за изследванията върху делото на Иречек в Чехия).

 

В края на конференцията ще се проведе среща със създателите на документалния филм "Срещи с Иречек" и прожекция на творбата на Юлий Стоянов и Асен Владимиров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес