Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Щатите вече глобяват безпилотни коли

07 април 2018, 09:58 часа • 4795 прочитания

Движението на безпилотни автомобили по пътищата на САЩ започна да създава проблеми на полицията и първата глоба за такова превозно средство вече е факт. Инцидентът се е случил с Chevy Bolt EV по време ва изпитанията на система за автономно придвижване.

Според версията на полицията в Сан Франциско, автомобилът не е пропуснал пресичащ на пешеходна пътека човек, като по този начин е била създадена потенциално опасна ситуация на пътя. Производителят – в случая General Motors, обаче не приема тази позиция.

От компанията Cruise, която се занимава с безпилотни коли в GM, твърдят, че бордовите системи на автомобила са „видели” пешеходеца и са оценили, че разстоянието до него е 3 метра. По този начин компютърът е пресметнал, че автомобилът ще успее да се вмъкне пред пешеходеца и затова не е намалил скоростта, а е продължил да се движи.

Патрулиращият полицай обаче е на различно мнение. Затова той е спрял автомобила е и написал глоба за недаване на предимство на пешеходец. Тя ще трябва да се плати от инженера в колата, въпреки че машината се е движила на безпилотен режим.

В момента вниманието към безпилотните автомобили е доста сериозно в САЩ заради последните два инцидента. При единият движеща се на автопилот кола на Uber блъсна и уби пресичаща пътя жена. Само дни след това електромобил на Tesla на автономен режим катастрофира тежко на магистрала, при което загина возещият се в него инженер-изпитател.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес