Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кои коли децата заспиват по-бързо?

21 юни 2022, 18:50 часа • 1633 прочитания

Електрическите превозни средства и хибридите са не само по-икономични от бензиновите и дизеловите автомобили. Оказва се, че те имат още едно важно предимство - в такива коли малките деца заспиват по-бързо.

Проучване на френската компания Citroen, проведено след проучване сред 2000 души във Великобритания, 44% от родителите редовно правят кратки пътувания с кола, за да накарат детето си да заспи. И сред тези хора 56,4% са сигурни, че децата заспиват по-добре в автомобили с нов тип задвижване, отколкото в автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене. Причината е, че електрическите превозни средства нямат шума и вибрациите от двигателя с вътрешно горене, които могат да пречат на съня на детето.

В Citroen изчисляват, че на едно дете под пет години са му необходими средно 16,5 минути, за да заспи в кола. 46% от родителите са сигурни, че мекото люлеене на колата при шофиране помага за заспиване, 41% са посочили комфортната температура в кабината като основен фактор за сън, а 40% са сигурни, че детето им заспива, защото седи или лежи в удобно столче за кола.

„Често за родителите, особено тези без опит, е трудно приспят бебето си. Краткото пътуване с кола с дете е доказан метод за много родители и нашето изследване показва, че помага на малките деца да заспят по-бързо, отколкото у дома. Гладкото и тихо движение на електрическите превозни средства създава още по-спокойна среда както за децата, така и за родителите“, обясни Юри Дрюс, управляващ директор на Citroen във Великобритания.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес