Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-мощният Ford в историята дебютира в Детройт

15 януари 2019, 14:19 часа • 4930 прочитания

Ежегодното автомобилно изложение в Детройт е предпочитаното място за премиери на нови модели на американските производители. Един от тях е Ford, който представи новия Mustang Shelby GT500 – най-екстремната версия на спортното купе, която е и най-мощният сериен автомобил в историята на марката.


Специално за Mustang Shelby GT500 е разработен 5,2-литров бензинов V8 мотор с механичен компресор, развиващ мощност от над 700 к.с. Двигателят се съчетава само с 8-степенна автоматична скоростна кутия, но след време от подразделението Ford Performance обещават да предложат и вариант с механични предавки.

Новият Ford Mustang Shelby GT500 ускорява от 0 до 96 км/ч (60 мили по американския стандарт) за 3 секунди, а разстоянието от ¼-миля (на толкова се състезават популярните драгстери) се изминава за 11 секунди.

Водачът има на разположение 5 режима на работа на трансмисията и мотора, като сред тях са пистов и за драг-надпревари. Първият е предназначен за любители, които искат да се пробват на писта, а вторият – за ускорение на права отсечка.

Освен това Mustang Shelby GT500 също така е получило окачване с променлива геометрия, активни амортисьори MagneRide и спирачни механизми Brembo с дискове с диаметър 402 мм, които са и най-големите спирачки в историята на американското автомобилостроене.

Пилотите-любители могат да си поръчат два допълнителна пакета - Handling Package (регулируеми опори на предните стойки и спойлер) и Carbon Fiber Track Package, в чийто състав влизат карбонови дискове, пистови гуми Michelin Pilot Sport Cup 2, регулируемо антикрило от карбон и сплитер под предната броня. При втория вариант отсъстват задни седалки, което е направено за постигане на по-ниско тегло.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес