Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция инвестира 700 млн. евро в батерии за електромобили

18 февруари 2019, 14:01 часа • 2437 прочитания

Президентът на Франция - Емануел Макрон, обяви, че държавата ще инвестира 700 млн. евро в производството на акумулатори за електромобили през следващите 5 години. Целта на ръководството на страната е да се стимулира този отрасъл от икономиката и за се намали зависимостта на френските автомобилни производители от китайски и корейски доставчици.

Планът на Франция е аналогичен с този на Германия, която по-рано обяви, че ще инвестира 1 млрд. евро в производството на акумулатори, като по този начин ще открие и допълнителни работни места. Съответно по този начин ще бъдат регулирани съкращенията, които компаниите трябва да правят заради отказа от двигателите с вътрешно горене.

Френско-германската инициатива предвижда в двете държави да бъдат построени по една фабрика за акумулаторни батерии за електромоболи. Според Макрон, европейските производители са започнали да осъзнават голямата си зависимост от азиатските доставчици в условията на търговските войни, които водят помежду си ЕС, САЩ и Китай.

Стратегията на френския президент предвижда и развитие на инфраструктура за зареждане на електромобили. Това трябва да позволи на автомобилните производители да направят своите коли на ток по-привлекателни за клиентите. И съответно да увеличат техните продажби.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес