Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възходът на безналичните плащания сви банковите обири в Дания до нула

03 януари 2023, 17:02 часа • 2968 прочитания

Какво се случва с банковите обири в едно общество, което все по-рядко се разплаща с пари в брой? Отговорът може да бъде намерен в Дания. Скандинавската страна отчита нула банкови обири през миналата 2022 година, като това се случва за първи път, предава Bloomberg.

Оказва се, че престъпниците в Дания вече не виждат смисъл да нахлуват в банкови клонове в търсене на торби с пари, тъй като намаляващата употреба на пари в брой в страната принуди банките да съкратят разходи като премахнат касовите услуги от повечето си клонове.

През 2021 година в Дания е имало един банков обир, сочат данните на Finance Danmark, най-голямата банкова и кредитна асоциация в страната, само за да се стигне до нула подобни случаи през миналата година. За сравнение, само преди две десетилетия в страната са отчетени цели 222 банкови обира.

Датчаните все по-често разчитат на карти и приложения за разплащане, качени на техните смартфони. Това предизвика свиване на тегленето на пари в брой с ¾ през последните шест години, според данните на централната банка на страната.

Така понастоящем около 20 банкови клона из цяла Дания държат пари в брой, сочат данните на Finance Danmark. На фона на изчезването на парите в брой, престъпниците насочиха усилията си към банкоматите, като пикът на подобни случаи бе през 2016 година – 18 кражби на пари в брой от ATM устройства. Тези случаи обаче също намаляха до нула в резултат на по-доброто видеонаблюдение и техническа защита, добавят от финансовата група.

Още: Скоро във Великобритания няма да има хартиени банкноти

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес