Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възход на Изтока?: Пред Китай се задават трудни времена заради икономиката

06 август 2023, 20:59 часа • 7197 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин иска да представи Китай като мощен търговски партньор - или опасен противник - на практика за всяка страна, която се надява да бъде успешна през 21 век.

"Възходът на Изтока и упадъкът на Запада" е неговият девиз. Тъй като китайският растеж скочи и западните политици се чудиха как да реагират, това се превърна в своебразно верую за китаският лидер. На този фон обаче сред китайския народ – и все повече в Брюксел – започва да се разказва различна история: походът на Пекин към глобално икономическо господство може да не е непобедим, разказва в свой обширен анализ западното издание Politico.

Китай успя минимално да повиши своя БВП, тъй като късно премахна ограниченията около ковид пандемията. Имотният пазар е в криза, а младежката безработица се е повишила до опасни нива, като според различни комбинации тя е около 50%. Частните предприемачи все повече живеят в страх от това, което държавата ще направи с бизнеса им и потребителите спряха да харчат по начина, по който го правеха в добрите времена преди COVID.

Още: Индустриалната активност в Китай се свива за пореден месец

В Шанхай, Лондон и Ню Йорк китайският и чуждестранният бизнес сега се борят с нов сценарий: Какво ще стане, ако забавянето всъщност остане за по-дълго?

"Рисковете от голяма икономическа криза в Китай, или може би по-вероятно от предстояща стагнация в устойчивия икономически растеж нараства", казва пред Politico Джейкъб Киркегор, старши сътрудник в Института за международна икономика "Питърсън".

Това, което се случва с китайската икономика, има огромно значение за света.

Според актуалните статистически данни китайската икономика е нараснала със слаби темпове през второто тримесечие на тази година, като БВП е нараснал само с 0,8% в периода април-юни, спрямо предходното тримесечие. На годишна база БВП нарасна с 6,3% през второто тримесечие на фона на прогноза от 7,3%.

Тези цифри все още са далеч по-оптимистични, отколкото повечето западни икономики могат да се похвалят, но несигурната перспектива засилва съмненията за това как Пекин ще подходи към Запада. Засега наблюдатели не са сигурни дали Си ще смекчи подхода си към САЩ и Запада заради по-тежките икономически времена.

Дори лидерите на комунистическата партия не крият за този проблем. На годишното си заседание на Политбюро, което задава тона на икономическата работа за остатъка от годината, партийните остриета прецениха, че икономиката "е изправена пред нови трудности и предизвикателства, главно поради недостатъчно вътрешно търсене, трудности в работата на някои предприятия, много рискове и скрити опасности в ключови области и мрачна и сложна външна среда", цитира Politico китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Европейските лидери са пред дилема

В Европа, както и в САЩ, правителствата преоценяват радикално собствените си икономически уязвимости. Руската инвазия в Украйна шокира правителствата на ЕС и ги принуди да преразгледат зависимостта си от веригите за доставки, контролирани от потенциално неприятелски режими.

Европа най-вече се отдели от вноса на руски изкопаеми горива, но остава зависима от Китай за критични суровини, които съставляват компонентите на батериите, които ще бъдат жизненоважни за прехода към зелена енергия.

Още: "Схемаджията на ЕС": Близък до Макрон опитва да изчегърта Фон дер Лайен от ЕК

Западните лидери от Урсула фон дер Лайен до президента на САЩ Джо Байдън сега говорят за икономическо "намаляване на риска" от Китай. Опасността от прекалено тясно свързване с китайската икономика притеснява дори и Олаф Шолц, традиционно смятан за най-приближен европейски лидер по отношение на политиката към Китай.

При закрити врата на октомврийската среща на върха на Европейския съвет миналата година Шолц сподели страховете си за перспективите пред Китай. Според източници на Poltitco той е споделил пред останалите европейски лидери опасенията си от "масивна финансова криза", ако Пекин не успее да управлява имотната си криза.

Новият премиер на Италия Джорджа Мелони се готви да се оттегли от сделката, според която Рим се подписа да бъде част от глобалния инфраструктурен план на Си - инициативата "Един пояс, един път". А правителството на френския президент Еманюел Макрон през последните седмици възприе по-критична линия към Пекин, особено по отношение на позицията му по отношение на Украйна.

На този фон правителството в Пекин чака реакция от Вашингтон. Няколко американски служители - от държавния секретар Антъни Блинкен до министъра на финансите Джанет Йелън - посетиха Китай през последните месеци, а министърът на търговията Джина Раймондо се очаква да отиде по-късно това лято. В процес на подготовка е и среща на върха ЕС-Китай, твърди Politico. 

Още: Китай ще насърчава частния сектор в икономиката

Пекин също има желание да успокои частния бизнес в Китай, но изглежда, че това не работи.

"Общото ниво на доверие спада, показа проучване сред 570 компании от ЕС, опериращи в Китай", казва Йенс Ескелунд, председател на Търговската камара на ЕС в Китай. "И голяма част от това е свързано с повишеното ниво на несигурност там, където е Китай, по-специално по отношение на китайската икономика", добавя Ескелунд, чиято камара представлява 1700 предимно европейски компании и субекти в Китай.

Си последователно демонстрира предпочитание към държавния сектор. Най-радикалните му ходове срещу частния сектор са насочени към технологичните гиганти, въпреки че те се считат за най-голямата надежда за Китай да се конкурира със Запада. Под наблюдението на Си китайската бюрокрация се справи с многонационалната платформа за електронна търговия Alibaba и нейният основател - милиардерът Джак Ма. Мерките срещу него включваха ограничаване развитието на онлайн игрите и частните уроци и силно регулиране на потока от данни дори за чуждестранни компании.

Още: Търговията между Русия и Китай: Гръмки думи, но Европа още е по-важна за Москва

Някои западни компании вече търсят други пазари. Според Ескелунд, шеф на камарата на представителите на ЕС, 11% от анкетираните миналата година фирми са заявили, че обмислят дали да напуснат Китай. Тази година точно същият дял от компаниите съобщиха, че вече са взели решението да отидат.

"Когато се развивате в икономика, която расте с 10% годишно, това е добре за всички, но ако се забавите до 5-5,5%, тогава ще има сектори на икономиката, които няма да растат по същия начин, както преди".

Изданието обобщава анализа си с това, че макар Си да натрупа огромна лична власт на върха на китайската политическа система, то икономическият му модел е напът да се изправи срещу самия него.

Още: Китай очаква "скромен" икономически ръст

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес