Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Shell изгражда най-големия завод за производство на зелен водород в Европа

06 юли 2022, 17:44 часа • 12367 прочитания

Енергийният гигант Shell заяви в сряда, че ще започне изграждането на завод за зелен водород в Ротердам, Нидерландия. Компанията твърди, че се очаква той да бъде най-големият в Европа, когато бъде пуснат в експлоатация през 2025 година.

Именуван Holland Hydrogen I, заводът ще произвежда дневно до 60 000 килограма водород, произведен чрез електролиза, предава Reuters.

Shell си поставя за цел да се превърне в компания, отделяща нулеви парникови емисии до 2050 г. и поради това се обръща към нисковъглеродно производство и извръща поглед от петрола и газа.

Shell заяви, че има за цел да произвежда зелен водород в завода, използвайки електрическа енергия, произведена от ветроенергийния парк Hollandse Kust Noord, от който компанията притежава дял.

„Водородът от възобновяеми източници ще изиграе ключова роля в енергийните системи на бъдещето“, а този проект е една важна стъпка към по-зелено утре, казва Анна Масколо, изпълнителен вицепрезидент „Нови енергийни решения“ за Shell.

Shell се стреми да подпомогне изграждането на зелена водородна икономика чрез предоставяне на възможности за производство, съхранение, транспорт и доставка на водород до крайните си клиенти, става ясно от сайта на компанията.

Възобновяемият и нисковъглероден водород е от решаващо значение в борбата с вредните емисии. Той обаче ще е отговорен за само 5% от общото производство на енергия в глобален мащаб до 2050 година. Това е крайно недостатъчно за постигането на зададените цели за борба с климатичните промени, заяви предоставящата надзор на глобалната възобновяема енергия консултантска компания DNV миналия месец.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес