Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индиец стана третият най-богат човек в света

30 август 2022, 13:01 часа • 9424 прочитания

Малцина извън Индия са чували името Гаутам Адани преди няколко години. Сега индийският бизнесмен, който така и не завършва висшето си образование, се превърна в третия най-богат човек в света. Адани първо опитва късмета си с търговията с диаманти, а после се насочва към въглищата. Сега той е първият азиатец, който се класира в челната тройка на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Съгражданинът му Мукеш Амбани и китаецът Джак Ма никога не са стигали толкова далеч в класацията. Със състояние от 137.4 млрд. долара Адани изпреварва французина Бернар Арно и понастоящем изостава само от Илон Мъск и Джеф Безос в класацията, предава Bloomberg.

Според класацията на Forbes обаче подредбата е по-различна. Адани се нарежда на четвърто място със състояние от 145.6 млрд. долара. Преди него във възходящ ред са Джеф Безос, Бернар Арно и Илон Мъск.

Макар двете независими класации да предлагат различна подредба, това, което и двете потвърждават е, че състоянието на индиеца е нараснало сериозно в рамките на само година.

60-годишният Адани посвещава последните няколко години от работата си в разширяване на своя въглищен бизнес. Индиецът не спира само до енергийните пазари, а инвестира във всичко- от центрове за данни, през цимент, до медии и алуминий. Сега конгломератът Adani Group притежава най-големите частни пристанищен и летищен оператор в Индия, както и най-големия доставчик на газ за градовете в страната и е лидер във въгледобива.

След като притежаваната от групата мина Carmichael в Австралия предизвика критиките на еколозите, Адани обеща през ноември миналата година да инвестира 70 млрд. долара в зелена енергия, за да стане компанията на милиардера най-големият производител на възобновяема енергия в света.

Разширяването Adani Group до един от най-големите конгломерати в света едновременно доведе до приток от главозамайващи печалби и вълна от притеснения относно бързия растеж. Проблемът е, че сделките на Адани са предимно финансирани чрез теглене на дългове и съответно империята му бива „силно пренатоварена“, посочва CreditSights в доклад този месец.

Прависти и наблюдатели на пазара също изразиха загриженост относно мъглявите акционерни структури и липсата на анализаторско покритие на компаниите, които са част от Adani Group. Въпреки това акциите вървят нагоре. Някои от тях дори са отбелязали ръст от 1000% от 2020 г. насам.

Същевременно магнатът се фокусира върху области, които премиерът на Индия Нарендра Моди смята за решаващи за постигане на дългосрочните цели на страната, а това го сближава и със сегашните управници на републиката.

Обръщането на погледа на Adani Group към зелена енергия и инфраструктура привлече инвестиции от фирми като частния капиталов инвеститор Warburg Pincus и многонационалната енергийна корпорация TotalEnergies SE. Това помогна на Адани да се влее в челните редици на милиардерите, доминирани преди това от американски технологични магнати. Ръстът на търсенето на въглища през последните месеци допълнително увеличи богатството му.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg Адани е добавил 60.9 млрд. долара към състоянието си само през 2022 г., пет пъти повече от всеки друг в класацията. Милиардерът изпревари съгражданина си Мукеш Абмани като най-богатия азиатец през февруари. През април пък състоянието на Адани надхвърли 100 млрд. долара, а миналия месец изпревари Бил Гейтс и се превърна в четвъртия най-богат човек в света.

Адани успя да изпревари някои от най-богатите американци отчасти защото последните наскоро дариха голяма част от състоянието си за благотворителни дейности. Бил Гейтс обяви през юли, че дарява 20 млрд. долара на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Уорън Бъфет пък е дарил над 35 млрд. долара за благотворителност.

Двамата американски милиардери, заедно с бившата съпруга на Гейтс Мелинда Френч Гейтс, дадоха началото на кампанията Giving Pledge през 2010 г. и се зарекоха да дадат по-голямата част от богатството си за благотворителност. Така Гейтс се нарежда на пето място, а Бъфет е шести в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Адани също се занимава с филантропия. През юни индиецът обеща да дари 7.7 млрд. долара за благотворителни каузи, като начин да отбележи 60-ия си рожден ден.

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес