Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на алуминия скочи до 2-годишен връх

30 май 2024, 10:48 часа • 1156 прочитания

Цената на алуминия нарасна до 2-годишен връх, след като Китай, най-големият производител, затегна контрола върху редица метали, за да постигне целите за намаляване на вредните емисии, предава Bloomberg.

Лекият метал, използван за производство на всякакви изделия – от рамки за прозорци до слънчеви панели, поскъпна заедно с други цветни метали тази година, тъй като очакваното облекчаване на паричната политика в САЩ и стремежът на Китай да увиличи усилията си за спасяване на затруднения си сектор на недвижимите имоти засилиха търсенето. Само през това тримесечие цените са нараснали с почти 20%.

Държавният съвет на Китайската народна република обеща да засили ограниченията на капацитета в отраслите от стоманодобива до производството на алуминий в работен план за пестене на енергия и намаляване на въглеродните емисии през 2024-25 г. Ходът за ограничаване на допълнителното предлагане идва в момент, когато преходът към по-екологична енергия засилва търсенето на мед и алуминий.

ОЩЕ: Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Страната ще контролира стриктно новите мощности за топене на мед и производството на алуминий и ще въведе по-разумен подход при разпределянето на нови мощности за силиций, литий и магнезий, обяви правителството в сряда.

Снимка: iStock

Пекин също потвърди стриктното прилагане на „схемата за размяна на алуминий“ или изискването всеки нов завод да бъде заменен със закриване на съществуващ. Новите мощности за производство на алуминий, алуминиев оксид, полисилиций и литиеви батерии трябва да отговаря на високи нива на енергийна ефективност.

Алуминият поскъпна с 1,1% до 2 799 долара за тон на Лондонската метална борса, което най-високата му стойност от юни 2022 г. Цените на другите метали се понижиха, като медта поевтиня с 1,1%.

„Алуминият е „добра цел“ за фондовете, които се отеглят от медта, като се има предвид здравословното търсене в Китай, което се поддържа от потреблението в области като електропренос на свръхвисоко напрежение“, казва Коу Мейюн, анализатор в Shanghai Daohe Private Equity Fund Management Co. „Потреблението на алуминий е светла точка сред неблагородните метали“.

ОЩЕ: Анализатори: Златото, среброто и медта ще достигнат нови рекордни стойности

По отноешние на стоманата страната ще продължи да контролира производството тази година, обяви правителството без да дава подробности. В последните години Китай се стреми да ограничи производството на сурова стомана под нивото от предходната година, като ограничава търсенето на желязна руда. Фючърсите върху желязната руда пък поевриняха с 1,9% до 116,70 долара за тон в Сингапур.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес