Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръкописите на Кафка са собственост на Израел, постанови съд

08 август 2016, 20:45 часа • 1406 прочитания

Върховният съд на Израел определи, че ръкописите на Франц Кафка са собственост на Националната библиотека на Израел и сложи край на продължителна съдебна битка. Това съобщиха юридически източници, цитирани от AFP.

Най-висшата съдебна инстанция на Израел отхвърли в неделя жалба на наследниците на Макс Брод – приятел на Кафка, на когото писателят завещал ръкописите си.

Кафка пожелал след смъртта му Брод да изгори написаното. Кафка умира през 1924 година, но приятелят му не се съобразил с волята на писателя и взел документите със себе си при бягството си от Чехословакия през 1939 година.

Брод емигрирал в Палестина и упълномощил секретарката си Естер Хофе след смъртта му по волята на Брод да предостави ръкописите на Еврейския университет в Йерусалим, на общинската библиотека в Тел Авив или на друга организация в Израел или в чужбина.

Брод умира през 1968 година, но сътрудничката му Хофе също задържала ръкописите и ги разделила между двете си дъщери, което предизвикало многобройни съдени битки. Майката починала през 2007 година. Тя успяла да продаде ръкописа на „Процесът” за 2 милиона долара.

В процеса срещу наследничките на Хофе, започнал през 2009 година, държавата Израел изиска те да предадат документите, които включвали и непубликувани творби, тъй като това била волята на Брод.

Дъщерите на Хофе отказали, изтъквайки, че документите, чиято стойност е оценена на милиони долари, били предадени на майка им от Брод и затова тя можела да се разпорежда с тях както намери за добре.

В решението си Върховният съд посочва, че Макс Брод не е искал собствеността му да бъде продадена на най-висока цена, а да намери подходящото си място в литературна или културна среда.

Семейство Хофе държеше ръкописите в банкови сейфове в Израел и Швейцария и от време на време продаваше някои текстове на колекционери.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес