Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Цветков-Нойзи представи книгата си "Диалози", пожела си чрез нея да върне диалога между хората

12 януари 2023, 10:48 часа • 2758 прочитания

"Диалози" - дебютната книга на Ивайло Цветков-Нойзи, бе представена официално снощи на специално събитие в столичния клуб "Библиотека".

На премиерата бяха някои от събеседниците в книгата: Тони Николов, Георги Господинов, Явор Гърдев, Теодора Димова, доц. Георги Лозанов, Андрей Райчев, Бойко Василев, Димитър Стоянович и др., предава БТА. Според самия Цветков главните герои в "Диалози" са именно неговите 26 събеседници, а той влиза в ролята на модератор.

"Георги Господинов казва, че диалогът е потрошен. Но тази книга се опитва да слепи някакви парчета и да даде пример. Да протегне ръка към читателя и да стане нещо като триалог. Този триалог става с участие на читателя, или поне такава беше идеята и на мен така ми се иска.", сподели Нойзи по време на представянето.

По думите на управителя на издателство "Книгомания" - Илиян Андонов, "Диалози" е снимка на съвременната българска мисъл. Книгата е трябвало да излезе миналата година, но шантавият характер на 2022 г. е предопределил по-късната поява на дебютната творба.

Ето какво каза Георги Господинов по време на представянето на "Диалози": "Никъде хората не си говорят по този начин. А защо не си говорят по този начин? Това е въпросът. Би било хубаво от време на време хората да си говорят и по този начин. Има един много хубав текст от Цветан Стоянов за хубавите разговори, писан е през 1959 г. Той казва, че без хубавите разговори нищо не става в историята.". Теодора Димова пък призна, че се надява това да е първа книга от цяла поредица на Ивайло Цветков-Нойзи, тъй като има още много хора, с които си заслужава той да разговаря.

"Големият чар на тази книга е умението на Ивайло Цветков да пита за големите неща. Само когато човек пита за големите неща, може да получи истински големи отговори.", каза Бойко Василев.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес