Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WWF: Планираните ски писти в Пирин ще унищожат гори на 150 години

11 февруари 2015, 11:39 часа • 20062 прочитания

Проектът за 300 километра ски писти и лифтове под мраморните върхове на Пирин ще засегне близо 50 хил. декара гори в националния парк или 13% от площта на парка. Това твърди в свое съобщение WWF, част от  коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България".

За да докаже твърдението си, WWF е публикувала интерактивна карта с параметрите на всички лансирани проекти за нови ски зони в Национален парк „Пирин” – над Разлог, Банско и Добринище.

При силно приближение на картата се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски зони, твърди WWF. Особено в по-високите части на планината заплахата грози най-ценните гори в парка - величествените вековни гори от бяла и черна мура. Някои от тези гори надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат и до 600-1000 години, казват природозащитниците. Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни гори от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек, добавят от WWF. Организацията твърди и, че в нарушение на концесията на "Юлен" АД вече са отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка за изграждането на ски зона в Банско.

Световната природозащитна организация припомня, че Национален парк "Пирин" е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, защото само в нашата планина има запазени още от Средновековието уникални типове гори. За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, коалицията „За да остане природа в България“ призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не допуска разширение на ски зоните в Национален парк Пирин при изработването на новия план за управление на парка. Иначе рискуваме да влезем в международен дипломатически скандал, казват природозащитниците.

Снимка: Архив

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес