Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: В Левски не искат и да се сетят за Мъри, но още берат плодовете на труда му

30 януари 2024, 07:00 часа • 6399 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Началото на април ще бележи изминаването на една година, откакто Станимир Стоилов напусна Левски. Любимецът на „сините“ фенове си събра багажа от „Герена“ на 08.04.2023-та – два дни след Общото събрание на клуба, на което бяха отстранени изпълнителният директор Ивайло Ивков и членът на Надзорния съвет на „сините“ Петър Ганев, който бе и представител на феновете.

След това решение на ОС на Левски Стоилов обяви, че си тръгва. Той бе категоричен, че не е съгласен с начина на управление на любимия му клуб. Мъри стигна още по-далеч, като разкри, че в ръководството на „сините“ доминираща роля има спонсорът, който също така има сключен договор със столичани да получава 10 процента от всички приходи. Така приключи втората ера „Станимир Стоилов в Левски“ – с множество обвинения и от двете страни за ситуацията, в която се намира клубът.

Шефовете на Левски разбиват граденото от Мъри

Наско Сираков Станимир Стоилов

Сега в Левски не искат и да се сетят за Станимир Стоилов. Имат си Николай Костов начело на тима и Даниел Боримиров като изпълнителен директор. За една година ръководството на „сините“ обаче не постигна нищо. Дори напротив, започва да разбива всичко градено от Мъри и Ивков. В момента Левски играе много по-лош футбол в сравнение с преди 12 месеца. Нищо, че тогава Стоилов бе в серия от 12 мача без победа.

Въпреки негативната серия, Мъри се ползваше с любовта на фенове и футболистите си. Именно тези играчи, които той доведе на стадион „Георги Аспарухов“ без пари и разви, сега могат да извадят Левски от блатото на дълговете. Защото струват много, а „сините“ бая са го закъсали, колкото и да слушаме за разсрочвания с НАП и всякакви други залъгалки.

Мъри ги взе без пари, а сега Левски прибира бая за тях

Истината е, че в Левски продължават да берат плодовете от труда на Стоилов, въпреки че дори не искат да му споменат името. А работата на Мъри се видя отлично в последните шест месеца. Дошлият без пари Ноа Сонко Сундберг бе продаден на Лудогорец срещу 550 хиляди евро. Говори се, че в договора между двата клуба има записани и редица бонуси, с които сумата може да скочи и до 800 000.

Ноа Сонко Сундберг

В началото на януари Левски прибра 2 милиона евро от продажбата на Роналдо в руския Ростов. Бразилецът пристигна в тима срещу скромна сума, доведен от Стоилов. От началото на зимния трансферен прозорец пък всеки ден слушаме за интерес от чужбина към футболисти на „сините“.

Еди кой си дава толкова за Уелтън, друг предлагал 2 милиона за Кордоба, чехи искали Рикардиньо срещу 600 хиляди евро. Това са все играчи, които Стоилов доведе на „Герена“ без пари или за малко пари. Нека това не се забравя нито от феновете, нито от ръководството.

Левски можеше да е погасил голяма част от дълговете си

Наско Сираков

Защото, ако шефовете на клуба наистина решат да започнат да продават и по този начин да изчистят дълга, ми се струва, че доста бързо могат да го постигнат. Те обаче са се запънали и дори отказват оферти за техни футболисти. Още през февруари 2023 алармирах, че Левски хвърля милиони с лека ръка, а после проси от феновете си. Тогава феновете издържаха отбора като наляха около 10 млн. лева (б.а. главно заради Станимир Стоилов и еуфорията около тима).

Вместо това, в началото на 2023-та, шефовете отказаха да се разделят с Кордоба и Краев, въпреки че щяха да приберат над 2,5 милиона евро за тях. Дори и простата „бакалска сметка“ ще покаже, че през последните 3 трансферни прозореца Левски можеше да е взел вече 5 милиона евро, че и повече, от продажба на няколко основни футболисти.

Сега Краев ще си тръгне без пари през лятото. Жереми Петис май също. Договорът на Уелтън с Левски пък изтича в края на 2024-та. Това значи, че от лятото той може да преговаря с всеки и да премине в друг тим като свободен агент.

Затова сега е моментът Левски да продава, ако наистина хората на улица „Тодорини кукли“ в София толкова са се загрижили за добруването на клуба. Защото е ясно, че този сезон „сините“ вече няма за какво да се борят – тимът се намира на 6-то място в първенството, отпадна от турнира за Купата на България, както и Лигата на конференциите.

Клубът заслужава да диша спокойно

Фенове на Левски

Поради тази причина звучи логично Левски да вземе възможно най-много пари за най-котиращите се футболисти и да започне скоростно да чисти дълга си. Както се казва, дори и с „децата“ отборът ще бъде в Топ 6 на Първа лига. Да, може би няма да играе в Европа, но какво от това. Не е ли по-важно клубът да диша спокойно и да може да мисли за бъдещето – след 2-3-4 години!?

Голяма част от феновете на Левски също споделят това мнение. Те искат любимият им отбор да се освободи от бремето на дълговете. Резултатите ще дойдат с времето. Затова и те са в толкова обтегнати отношения с ръководството. Защото то не прави нищо съществено, за да бъде оздравен клубът. Напротив, отстрани изглежда, че някои решения на „Герена“ се взимат против всякаква логика. Дали не е логиката на онези 10 процента, за които говореше Мъри преди да си тръгне, никой не знае.

Но е ясно, че дори и година след напускането на Станимир Стоилов Левски продължава да бере с пълни шепи плодовете на труда му. Нищо, че в офисите на клуба може би дори не споменават името му. Най-важното е, че то продължава да се разнася от уста на уста във секторите А, Б и В на стадион „Георги Аспарухов“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: А защо Левски не (може да) върне Доктор Тиам

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес