Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Подвигът на сливенските войводи, които обезвредиха Стоичков, Костадинов и ЦСКА

28 октомври 2024, 07:00 часа • 1296 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

На 28 октомври, вторник, ще се проведе първият двубой от 1/16-финалите в турнира за Купата на България между Черноморец Бургас и Локомотив Пловдив. "Смърфовете" триумфираха в надпреварата два пъти последователно - през 2019-а и 2020-а. За някои това бе изненада. А тогава какво да кажем за Чудото в Габрово от 1990-а?

Сливенското чудо в Габрово от 1990 година

На 30 май преди 34 години за пръв и единствен до момента път отборът на Сливен става носител на Купата на България. Тимът на Людмил Горанов, в който личат имената на Йордан Лечков, Васил Тинчев, Валери Вълков, Тодор Стоянов и Велиян Парушев, побеждава с 2:0 столичния гранд ЦСКА.

На стадион „Христо Ботев“ в Габрово Христо Стоичков, Емил Костадинов и Трифон Иванов, заедно с другите си съотборници от "армейския" състав са подчинени. За паметния двубой вестник „Народен спорт“ пише: "Интересно и приятно бе да си сред ентусиазираната публика, жадна за хубав футбол, на стадиона за десетия финал за купата на България".

Сливен

Репортаж на вестник "Народен спорт" за паметния финал

Емблематичното издание отбелязва, че звездата на ЦСКА - Стоичков, не е стартирал като титуляр поради контузия, получена неотдавна във Враца. "Нито Георгиев, нито Янчев се нагърбваха по-сериозно да поведат хорото в средата на терена, а напред Костадинов и Витанов се задоволиха с епизодично включване в атака", гласи началото на репортажа.

ОЩЕ: Херо: Притеснявах се да сменя Стоичков, но той ми каза: "Бате Митко, няма да реагирам!" (ВИДЕО)

Валери Вълков и Йордан Лечков са героите за Сливен

Така се стига до 40-ата минута, в която Лечков извежда на изгодна позиция Валери Вълков, а 11-ката открива резултата. Малко по-късно топката се оплита и в мрежата на сливналии. Голът обаче е отменен заради засада. През втората част на срещата "армейците" установяват временно териториално надмощие, докато противникът им разчита на контраатаки.

Около четвърт час преди да изтече редовното време Вълков пробива устремно напред и намира Лечков, който оползотворява хубавото центриране за 2:0. „Сливен“ заслужено се увенча с ценния трофей, който за първи път напусна столицата. Да честитим на победителите и да им пожелаем сполука на европейската сцена! Поуката този път остана за ЦСКА, който очевидно трябва да помисли сериозно, за да възвърне предишната си позната сила, бойкост, сплотеност", завършват от вестник „Народен спорт“.

Пас към миналото

Пътят на сливналии до финала

Иначе пътят на "войводите" до финала е трънлив. Те завършват девети в местното първенство, в което триумфира именно ЦСКА. В първия кръг на турнира за Купата Сливен елиминира Велбъжд с общ резултат 7:1. Подобна съдба спохожда Берое, отстранен след 6:1 и 0:2. На четвъртфиналите правилото за гол на чужд терен класира Лечков и компания напред. Те правят 2:2 с Янтра в Габрово и 0:0 на свой терен.

Гол на чужд терен два пъти спасява "войводите"

Предстои полуфинал с Етър, в който се открояват Балъков, Цанко Цветанов и Киряков. "Войводите" побеждават в първия мач като гост с 2:1. На реванша търновци надделяват с 1:0 и отново правилото за попадение на чужд терен работи в полза на Сливен. Благодарение на благополучния финал тимът от града на 100-те войводи си гарантира участие във втория по сила европейски турнир Купата на носителите на купи /КНК/.

Още в първия кръг сливналии са разгромени от звездния състав на Ювентус - на "Хаджи Димитър" с 2:0 и на "Деле Алпи" с 6:1. Това обаче не омаловажава подвига на сливенските войводи, които обезвредиха Стоичков, Костадинов и ЦСКА, за да осъществяват Чудото в Габрово.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": "Пас към миналото": За 7 дни - как Ботев отне талант на Левски и го продаде за баснословна сума!

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес