Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Златна топка" 2024: Кога и къде да гледаме церемонията по връчването на най-престижните награди?

28 октомври 2024, 09:41 часа • 714 прочитания

Церемонията по връчването на най-престижната индивидуална награда - "Златната топка", ще се проведе тази вечер, 28 октомври, в Париж. Събитието във френската столица ще бъде пряко излъчено в българския телевизионен ефир. Каналът, които ще предава церемонията на живо, е bTV Action. Началото е точно в 21:45 ч. пряко от театър "Шатле".

"Златната топка" ще бъде връчена днес! 

Най-изявен фаворит за "Златната топка" е звездата на Реал Мадрид - Винисиус Жуниор. 24-годишният бразилец изживя забележителни 12 месеца. През последнaта година Винисиус спечели Шампионска лига и Ла Лига. Единственият недостатък беше представянето му с Бразилия на Копа Америка през лятото, когато трябваше да се примири с отпадането на четвъртфинал, след като отборът му беше победен на дузпи от Уругвай.

Въпреки това, неговите голове компенсираха за това. Винисиус вкара 24 гола и записа 11 асистенции в 39 участия във всички турнири за Мадрид през миналия сезон - забележително постижение за играч, който започна кариерата си като коварно крило. Той също така направи летящ старт на този сезон. От началото на кампанията Вини има 8 гола и 7 асистенции. 

Винисиус Жуниор

Сред фаворитите са също Родри (Манчестър Сити) и Джуд Белингам (Реал Мадрид). Халфът на "белия балет" спечели трофея "Копа" миналата година, който се присъжда на най-добрия играч под 21 години. Сега кандидат №1 в тази категория е Ламин Ямал, който изигра блестящо европейско първенство с екипа на Испания и продължава да впечатлява с Барселона. Коби Мейно и Алехандро Гарначо от Манчестър Юнайтед също са сред номинираните.

Наградата за най-добър вратар - "Лев Яшин"

Емилиано Мартинес ще се бори за второ поредно отличие "Лев Яшин". Стражът на Астън Вила спечели трофея миналата година след отличната си кампания с Аржентина на Мондиал 2022. През лятото той отново ликува с националния отбор, този път на Копа Америка. Сред номинираните са още европейският шампион Унай Симон и героят на Грузия - Гиорги Мамардашвили. 

"Златната топка" при дамите

При жените Айтана Бонмати ще се опита да защити трофея си от миналата година. Звездата на Барселона ще се бори за приза с Линдзи Хоран от Лион и съотборничката си Каролин Греъм Хансен.

Най-коментираната тема около предстоящата 68-ма церемония е отсъствието на актуалния носител на приза – Лионел Меси, и на Кристиано Роналдо, които не попаднаха в списъка с номинирани за тазгодишното раздаване на наградите за първи път от 2003 година насам.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес