Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не треньорът, а президентът носи отговорност за безхаберието и некадърността в българския футбол

16 октомври 2024, 13:02 часа • 1400 прочитания

"Аз съм виновен за всичко. Ще си поема отговорността". С тези думи селекционерът Илиан Илиев коментира срамната загуба на националния отбор с 0:5 от Северна Ирландия. Нито думите, нито пораженията обаче са нещо ново за родната действителност: от години националният отбор на България бележи загуба след загуба, а вината все се носи от треньора.

Виновникът за недъзите на националния отбор - винаги треньорът!

Връщаме назад в хронологичен ред. Четири поредни загуби от Албания, Литва, Черна гора и Иран. Виновник: Младен Кръстаич. Три поредни загуби от Хърватия, Катар и Швейцария. Виновник: Ясен Петров. Четири поредни загуби от Уелс, Финландия, Унгария и пак Уелс. Виновник: Георги Дерменджиев. Четири поредни загуби от Ирландия, Англия, Косово и Чехия. Виновник: Красимир Балъков.

20 години липса на отговорност от БФС

Списъкът с "виновниците" продължава с Петър Хубчев, Ивайло Петев, Любослав Пенев, Михаил Мадански, Лотар Матеус, Станимир Стоилов, Пламен Марков, Димитър Пенев, пак Станимир Стоилов, Христо Стоичков. И стигаме пак до Пламен Марков, който е последният треньор, извел България на голям форум - Евро 2004. Оттогава изминаха 20 години и отговорността все се поема от селекционера.

Илиан Илиев иска да поеме вината на други хора

Така е и сега: Илиан Илиев иска да носи отговорност за трагичното състояние на националния отбор, което е в резултат не на няколко мача, а на близо 20 години тотално безхаберие и некадърност в българския футбол. 20 години, в които, случайно или не, футболът ни бе управляван по диктаторски модел от само една личност - Борислав Михайлов.

Борислав Михайлов и Георги Иванов

Боби Михайлов никога не пое отговорност и Гонзо върви по неговите стъпки

За 20 години не чухме и веднъж от Борислав Михайлов да поема отговорност. Дори на изпроводяк президентът каза, че е изпълнил целите си и не чувства вина, защото "когато е топка, няма как да имаме гаранции за успех". И сега всички берем плодовете на труда на Боби Михайлов. За тази загуба от Северна Ирландия вина има само един човек - и това е тъкмо Михайлов, който прати футбола ни не на дъното, а под него.

Още в началото на новия "цикъл" (г-н Михайлов, забавна ли ви е тази дума?) написах, че уж нов президент и ново начало, а май всичко си е постарому. Тогава настроенията бяха други и цареше необясним оптимизъм за националния отбор - навярно заради Илиан Илиев, който действително е един много добър треньор. Но когато над себе си имаш управници като Михайлов или протежето му Георги Иванов, не можеш да очакваш истинска промяна.

Илиан Илиев и Георги Иванов

Илиан Илиев ли е виновен за трагичното ниво на българския футбол?

И "балонът" на нереалистичните очаквания към националния отбор се спука в Белфаст. Жалко, че цялата вина пак ще се носи от треньора, както бе и с предишните над 10 селекционери в последните 20 години. Винаги треньорът е отговорен, но никога президентът, от когото всъщност зависи развитието на целия български футбол - не само на националния отбор, но и на клубния футбол.

Като президент на БФС Георги Иванов си постави за цел класиране за Мондиал 2026. Ако това не се случи, той ще трябва да понесе своята отговорност, каквато Михайлов отказваше да поеме толкова много години. В противен случай Гонзо рискува да стане поредният цар на безотговорността в българския футбол...

Автор: Стефан Йорданов

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес