Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния иска да увеличи армията си до 100 хиляди заради събитията по границите

08 януари 2024, 12:55 часа • 2216 прочитания

Румънската армия иска да наеме още 20 000 военни, за да увеличи числеността на силите си от 80 000 на общо 100 000 заради сложната ситуация на границата.

В контекста на войната в Украйна румънското министерство на отбраната иска да набере нов персонал, но това няма да е лесно предвид факта, че през последните години непрекъснато се увеличават оставките в армията, а сред младото поколение няма много желаещи. В резултат на това способността на военната система да реагира на непредвидими заплахи може да бъде забавена, пише румънското издание specialarad.ro.

Министърът на отбраната Ангел Тилвар потвърди, че целта е да се увеличи армията до 100 000 души, но "това също ще зависи от бюджета и възможностите, които имаме", добави той.

Още: Румъния получава стотици ракети за системата Patriot

Специализираният портал globalfirepower.com твърди, че сега Румъния има само 67 000 активни войници и 50 000 в резерв, като тези данни не са официално потвърдени, пише още изданието. Изправени пред кадрова криза, от румънското министерство са взели решение приемът във висшите военни училища за подготовка на старшини и подофицери, да се извършва само на базата на среден успех от бакалавърския изпит без приемен изпит.

В бюджета за 2024 г. разходите за персонал са увеличени до 10,22 милиарда румънски леи.

Още: Румънският военен министър: Няма да има война в Румъния

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес