Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патриарх Кирил в Албания: Църквата трябва да дава оценка на политиката, без да ѝ се меси

30 април 2018, 07:14 часа • 2266 прочитания

Църквата, като не се намесва в политиката, трябва да дава честна оценка на политическите действия, които могат да навредят на хората. Това заяви руският патриарх Кирил пред албански медии.

Кирил е на официално посещение в Албания - първото, което е правил досега, уточнява БГНЕС. На него той подчерта, че само религията може да пребори екстремизма.

"Религията и политиката не могат да бъдат двете страни на един медал, това са явления от съвършено различен порядък. (...) В центъра на религиозното послание е човешката душа, неговото съзнание, нравствеността", отбеляза патриархът. "Но аз съм дълбоко убеден, че църквата има право на нравствена оценка на една или друга политика, на едни или други политически дейци. Именно заради това, за да запазим включително и своите вярващи от такива политически дейци, които могат да им причинят духовна или материална щета", добави той.

"Религиозното послание е насочено към това, да помогне на човека да живее достойно на този свят, без да прави грешки, без да разрушава своята собствена личност и живота на другите хора", заключи патриархът.

Учудващо или не, главата на Руската православна църква похвали албанската църква за "устойчивостта" по времето на комунизма в страната.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес