Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Непозволена пиротехника е довела до трагедията в Букурещ

01 ноември 2015, 10:30 часа • 6367 прочитания

Причината за трагедията в дискотеката в румънската столица Букурещ е нерегламентирано използване на пиротехнически ефекти, използвани на концерт в клуба, предаде БНТ. 

При пожара в клуба Colectiv в румънската столица загинаха 27 души. Същевременно 145 са в болница, като 10 от тях са в много тежко състояние. Огънят лумнал малко след полунощ по време на концерт на група "Goodbye to Gravity".

При инцидента няма загинали или пострадали български граждани. 

Клубът е бил проверяван преди 10 дни от румънските власти и е установено, че екипът, работещ там, не е компетентен.

Доживотни присъди могат да бъдат дадени ни тримата собственици на букурещкия нощен клуб Colectiv, в който при пожар загинаха 27 души, а други 200 сериозно са пострадали. Това обяви пред румънските медии генералният прокурор на страната Тибериу Ницу, цитиран от "РИА Новости". 

"Заведени са няколко дела за убийство с отегчаващи вината обстоятелства. Виновниците може да получат доживотни присъди. Разследването продължава на мястото на трагедията“, заяви Ницу. 

От днес Румъния е в тридневен траур заради фаталния инцидент. През деня вчера десетки отидоха до мястото на трагедията, за да оставят цвете и запалена свещ, включително румънският президент Клаус Йоханис. 

Това е една от най-ужасните трагедии, сполетявали Румъния в последните десетилетия. Хиляди румънци продължават да се стичат към центровете за кръводаряване, за да помогнат на ранените.

Смята се, че пожарът е причинен от фоерверки, възпламенени в закритото пространство, макар групата да не е имала официално разрешение за това. Сцената се запалила за секунди и пламъците стигнали до тавата. Дървената конструкция се срутила върху хората, които се задушавали от гъстия дим, информира bTV. 

В дискотеката имало близо 400 души. Заведението се намира в подземието на стара фабрика за обувки с два тесни изхода. В паниката започва блъсканица, при която мнозина са пострадали, а много са загубили живота си на път за изхода. 

Все още тече проверка на документацията на заведението - дали клубът е има разрешително да функционира като нощно заведение и дали е имал резрешение от полицията. В Румъния упатребата на фойерверки е забранена в закрити пространства, предаде Нанев.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес