Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наша съседка намалява цената на тока чрез насърчаване потреблението на ВЕИ

29 май 2024, 15:03 часа • 1414 прочитания

Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция подготвя пакет от интервенции, които целят да намалят цената на електроенергията чрез въвеждането на стимули за прехвърляне на потреблението към часовете на максимално производство от възобновяеми източници (ВЕИ), когато цените на енергията на едро достигат дори до нула, предава БТА, цитирайки АНА-МПА.

Според запознат източник от министерството мерките се очаква да бъдат въведени през есента и засягат две категории потребители.

ОЩЕ: Гърция купува фотоволтаици в България

В първата категория влизат около 1,5 млн. битови потребители, които имат двутарифен електромер, който позволява прилагането на две различни тарифи през денонощието. От години намалената тарифа се прилага главно в нощните часове, но сезонно и в обедните. С мерките, които се подготвят, по-ниската цена ще се прилага в интервалите, в които има излишък на производство от ВЕИ (например по обяд, когато производството от фотоволтаични инсталации е максимално), за да има стимул потребителите да прехвърлят потреблението си в тези интервали.

Снимка: iStock

Втората група включва големи и средни предприятия, които се захранват от мрежите с високо и средно напрежение и големи потребители с ниско напрежение, които разполагат с „умни“ електромери, позволяващи прилагането на повече тарифи в рамките на денонощието. В бъдеще се предвижда всички потребители да имат „умни“ електромери, за да може многотарифните фактури да се разпространят върху целия пазар.

Целта на интервенциите е въвеждането на мерки за управление на търсенето на електроенергия. „Вместо ограничаване на производството от ВЕИ (което се прилага в момента, когато търсенето е недостатъчно за оползотворяване на „зелената“ енергия) ще използваме енергията, която сега се губи. Тази адаптация ще свали цените, защото ще намали потреблението в часовете, в които енергията е най-скъпа“, отбелязва източникът.

ОЩЕ: Свръхмногото слънчеви панели в Германия свалиха цените на тока до отрицателни нива

Първоначалните оценки сочат, че бизнес потребителите могат по-лесно да планират дейностите си в рамките на денонощието спрямо домакинствата, доколкото в обедните часове, когато производството от фотоволтаични инсталации е най-голямо, работещите не са в домовете си.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес