Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медии обвиняват САЩ за пожара в Еврос, Гърция

29 август 2023, 12:12 часа • 28259 прочитания

Турската медия "Енсонхабер" твърди, че Гърция реагира на пожарите в Еврос и липсата на помощ от САЩ, със статия, озаглавена "САЩ са набелязани за пожарите в Гърция", пише „Грийк Сити Таймс“.

Най-големият пожар в Европа

„Горските пожари са възникнали от десетина дни в Александруполис и Еврос. В основата на реакциите е, че САЩ, превърнали района във военна база, не оказват никаква помощ на Гърция“, посочва изданието.

Още: Стотици арестувани в Гърция за причиняване на пожари

„От 19 август насам опожарената горска площ е надхвърлила 720 000 акра. Този пожар е най-големият регистриран на европейска земя през последните години“, продължава статията.

Голяма база на САЩ в Александруполис

"Енсонхабер" ясно се позовава на военното присъствие на САЩ в Александруполис, посочвайки, че в района оперира една от най-влиятелните американски бази в Европа, която е особено ценна поради войната в Украйна.

„Александруполис стана една от най-важните логистични бази на американската армия в Европа, особено след войната в Украйна. Повечето оръжейни доставки за Европа се извършват през Александруполис“, се посочва в статията.

Още: Горски пожар в Гърция близо до район Еврос

Големи количества американски танкове, хеликоптери, боеприпаси и военен персонал бяха преместени тук и там във вътрешността на Североизточна Европа.

„Като част от споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2021 г., Атина предостави казармите на 156-и моторизиран артилерийски батальон на САЩ като база“, пише в статията.

Още: Атина: Турските съобщения за разполагане на танкове са пропаганда

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес