Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипърският президент: Името на Македония е без значение, трябва промяна на конституцията

24 януари 2018, 16:29 часа • 1952 прочитания

Не е важно как ще се казва Бившата югославска република Македония (БЮРМ), а в същината на въпроса е да се подсигури, че в конституцията не се поставят иредентистки цели.

Това заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„Ако имаше начин да се преодолеят текстове в македонската конституция, поставящи иредентистки цели, то името не би имало значение“, заяви Анастасиадис в интервю пред Радио Proto, коментирайки разговорите между Атина и Скопие за името на бившата югорепублика под егидата на ООН.

„Не бих имал нищо напротив да се наричат и Северна Гърция, ако искат“, допълни той.

„Ако Гърция може, чрез инвестиции, да упражнява влияние и да контролира съседна страна-лилипут, тогава се чудя какъв е този спор за името. Какво значение има името?“, заяви президентът на Кипър.

Анастасидис препоръча по време на преговорите с БЮРМ Гърция да се фокусира върху отстраняването на членовете в конституцията на страната, които могат да бъдат възприемани дори като „потенциална далечна заплаха за Гърция“, предаде Фокус.

„Защо“, попита той, „Гърция да не се възползва от своята ситуация и не си осигури близък партньор? Защото тя може и да се нарече Северна Македония? Наистина ли се притесняваме дали Александър Велики е грък или не? Позволяваме си да влизаме в дебат относно безспорен факт“.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес