Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все по-чести са атаките срещу медицински обекти в Сирия

09 март 2018, 21:34 часа • 917 прочитания

Честотата на атаките срещу медицинските обекти в Сирия се увеличи през първите два месеца на годината, далеч надминавайки ситуацията от миналата година, казаха от Световната здравна организация (СЗО).

През януари и февруари механизмът за мониторинг на здравната агенция на ООН установи 67 атаки, които засегнаха медицинските цели, заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

Това представлява повече от 50% от 112 подобни атаки, засечени през цялата 2017 г., добави той, цитиран от AFP.

Почти половината от ударите срещу медицинските заведения тази година са били в Източна Гута, където правителството води опустошителна офанзива за възстановяване на контрола си в регион, който е загубило през 2013 г.

Сред поразените обекти са 20 болници, 16 здравни заведения, две линейки и един медицински склад.

Линдмайер каза, че СЗО не е в състояние да определи кой е виновен за който и да е конкретен удар, но предупреди, че обстрела на медицински съоръжения е незаконен.

"Медицинските учреждения и медицинският персонал имат специална защита съгласно международното хуманитарно право", каза той.

"СЗО призовава всички участници в Сирия незабавно да спрат атаките срещу медицинския и хуманитарен персонал, транспортните средства и оборудването им, както и болниците и медицинските заведения".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес