Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Малайзия планират отмяна на задължителното смъртно наказание

03 април 2023, 21:24 часа • 1231 прочитания

Парламентът на Малайзия одобри законопроект, с който се предлага смъртното наказание да стане незадължително и да отпадне, съобщават множество местни медии, цитирани от АА. Законопроектът, внесен за трето четене, беше приет с гласуване, предава БГНЕС.

Депутатката Алис Лау, която е заместник-председател на долната камара на законодателния орган „Dewan Rakyat“, призова за гласуването след речта на заместник-министъра на правото и институционалните реформи Рамкарпал Сингх.

Законопроектът, озаглавен "Законопроект за отмяна на задължителното смъртно наказание", ще даде възможност на съдиите да преценяват дали да издават смъртни присъди, вместо да ги прави задължителни за определени престъпления. Вместо смъртно наказание, законопроектът позволява да се дава доживотна присъда от 30-40 години затвор и не по-малко от 12 удара с бастун.

Сега законът трябва да бъде одобрен от горната камара на парламента, преди да бъде представен на султан Абдула, монарха на Малайзия, за кралско одобрение. На пресконференция след приемането на законопроекта Рамкарпал заяви, че одобрението му е "значимо развитие, особено за системата на наказателното правосъдие в страната".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес