Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Хонконг се появиха нови случаи на коронавирус за пръв път от 24 дни

13 май 2020, 15:01 часа • 2380 прочитания

Положителните тестове за коронавирус на двама души в Хонконг сложиха край на 24-дневен период без нови случаи в града, заради който градът започва да облекчава правилата за социално дистанциране.

Във финансовият център вече близо месец не беше регистрирано местно предаване на зараза - критерий, който често се използва от епидемиолозите, за да преценят дали болестта е била победена. Но днес, 13 май, служители заявиха, че 66-годишна жена и петгодишната ѝ внучка са тествали положително за вируса, предаде БГНЕС.

Разследващите ги описват като случаи на местно предаване, казвайки, че все още се опитват да разберат как по-възрастната жена се е заразила.

"Тя няма история на пътувания. Семейството ѝ няма история на пътувания и няма история на контакти с потвърдени случаи", каза д-р Чан Шукуан пред репортери, като добави, че служителите планират да тестват съседите им.

За последните три седмици единствените нови случаи са били при 24 души, пристигащи от чужбина, които са поставени под карантина.

Новите инфекции ще предизвикат опасения, че все още може да се появи ново развихряне на болестта.

Въпреки близостта и връзките с континентален Китай, Хонконг задържа броя на заразените до около 1000 души с 4 смъртни случая, използвайки интензивно тестове и проследяване на контакти. Така градът избегна вида на суровите блокировки, наблюдавани другаде.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 13 май"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес