Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция отбеляза рекорден износ на отбранителната си промишленост

20 декември 2022, 17:29 часа • 1671 прочитания

Турската отбранителна промишленост тази година ще постави нов рекорд по износ с нарастващите продажби на безпилотни летателни апарати (БЛА) и боеприпаси.

Външните продажби на отбранителната и аерокосмическата индустрия, които през 11-те месеца на 2021 г. бяха 2,7 млрд. долара (50,39 млрд. TL), са се увеличили с 35,7% и са достигнали 3,7 млрд. долара. Делът на износа на отбранителни продукти е 68,9 %, докато този на гражданската авиация е 20,3 %, разкриват данни за износа на отбранителната и аерокосмическа продукция, посочва БГНЕС.

Предвижда се 12-месечният износ на отбранителния сектор да достигне 4,2 млрд. долара с увеличение от 37,4%. Ако запази резултатите си и през последния месец на годината, целта за износ от 4 млрд. долара ще бъде постигната с нов годишен рекорд.

Безпилотните летателни апарати заемат първостепенно място в този износ. След като за 11-те месеца на 2021 г. Турция е изнесла безпилотни летателни апарати на стойност 484,6 млн. долара, през същия период на 2022 г. тя е постигнала продажби на БЛА на стойност 871,5 млн. долара с увеличение от 80%.

Най-голямо увеличение на износа е регистрирано при боеприпасите и ракетните системи - 179%. Тази година са изнесени боеприпаси и ракетни системи на стойност около 443,7 млн. долара.

ОЩЕ: Армия от дронове: Как Украйна промени характера на войната 

През тази година секторът постигна и износ на сухопътни превозни средства на стойност 428,3 млн. долара с увеличение от 63%.

Концернът за безпилотни летателни апарати Baykar, който миналата година успя да се превърне в експортен лидер на сектора с продадените в чужбина безпилотни летателни апарати, продължи успеха си и през 2022 г. и зае първото място.

Baykar, разработчик на световноизвестния безпилотен боен самолет Bayraktar TB2 и по-новия модерен безпилотен самолет Akıncı, надмина износа на Turkish Aerospace Industries (TAI), която произвежда самолетни конструкции за световни компании от авиационната индустрия. С първия национален износ на безпилотни летателни апарати през 2012 г. Baykar подписа договори с повече от 21 държави за Bayraktar TB2 - доказан в битките безпилотен летателен апарат, използван в Сирия, Либия, Нагорни Карабах и Украйна. Подписан е и договор за износ с три държави за Bayraktar Akıncı, който беше доставен на турските въоръжени сили (TSK) тази година.

Съвсем наскоро компанията представи Националната система за безпилотни бойни летателни апарати (MIUS), наречена Kızılelma (Червена ябълка), с ниска откриваемост и хиперзвукова скорост. Kızılelma е много важен стратегически проект, както за компанията, така и за страната.

ОЩЕ: Financial Times: Украйна скоро ще стигне и до Сибир, за Русия няма да има безопасни зони 

Нарастващият износ на БЛА и безпилотни бойни летателни апарати (ББЛА) допринася и за продажбата на ракетни системи и боеприпаси, които се използват на такива самолети. БЛА Bayraktar TB2, експлоатирани от турската армия в операциите в Сирия или Азербайджан и в Украйна, използват интелигентни боеприпаси, разработени от водещия турски разработчик на ракети Roketsan.

Същевременно през 10-месечния период на 2022 г. вносът в областта на отбраната и авиацията също се е увеличил със 7,2% и възлиза на 3,6 млрд. долара. Около 2,2 млрд. долара са от покупки на пътнически самолети, а около 938 млн. долара са платени за двигатели, доставени от чужбина.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес