Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция обвини Гърция, че милитализира острови

13 септември 2020, 17:15 часа • 3078 прочитания

Гърция продължава да милитализира острови в Средиземно море. Това каза турският министър на отбраната Хулуси Акар в неделя. "Атина продължава да милитаризира островите. Ние сме за диалога и желаем да решаваме проблемите в Средиземно море с мирни средства", заяви ръководителят на турското министерство на отбраната в ефира на НТВ.

Според Акар гръцкият остров Кастелоризо, който се намира на няколко километра от Турция, трябва да бъде демилитаризиран веднага. До този остров се намираше турският проучвателен кораб "Оруч рейс", който стана център на спор между Атина и Анкара. Тази нощ корабът бе изтеглен в турски води.

Припомняме, че Гърция не признава меморандума за разбирателство, подписан през ноември 2019 г. от Анкара с базираното в Триполи правителство на националното съгласие относно делимитаризацията на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за реалното разграничаване на изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които се намират между Турция и Либия, от права.

На свой ред Гърция сключи това лято с Италия и Египет споразумения за морските зони.

Анкара заяви, че няма да признае гръцко-египетското споразумение и изпрати своя изследователски кораб "Оруч рейс", придружен от група военни кораби за сеизмични проучвания на гръцкия шелф край Кастелоризо. На свой ред Гърция приведе въоръжените си сили в готовност и обяви, че ще защитава своите суверенни права.

Какво мисли гръцкият премиер Мицотакис, четете тук

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес