Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Технология на НАСА помага за откриването на хора, затрупани от отломките в Турция и Сирия (СНИМКИ)

15 февруари 2023, 14:25 часа • 2936 прочитания

След опустошителните земетресения в Турция и Сирия технология, проектирана от НАСА, намира приложение, помагайки на спасители на първа линия да откриват хора, затрупани от отломките. Космическата агенция съобщи, че технологията е предоставена на спасителните екипи в Турция, за търсят хора, хванати в капана на развалините.

Прототипите на устройствата, наречени FINDER, Finding Individuals for Disaster Emergency Response), са разработени първоначално от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в сътрудничество с Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, преди да бъдат лицензирани за компания SpecOps.

Устройствата работят, като използват микровълнов радар за откриване на едва доловими движения на тялото, причинени от процеси като сърцебиене или дишане. НАСА съобщи още, че се работи и за споделяне на своите въздушни изображения и данни от космоса в подкрепа на екипите по оказване на помощ и възстановителна дейност.

ОЩЕ: Софиянци препълват пунктовете за дарения за пострадалите от земетресенията в Турция

"Тялото ви се движи с милиметър, когато сърцето ви бие. Тъй като самите отломки са неподвижни, можем да разграничим тези движения. След това проверяваме дали движението показва сърцебиене и дишане", обяснява Джим Лукс, диспечер на задачите на прототипите FINDER, предаде ДПА, цитирано от БТА. 

От Actualno.com припомняме, че земетресенията отнеха живота на повече от 40 000 души и оставиха милиони нуждаещи се от спешна помощ. Първият трус беше с магнитуд 7,7 на 6 февруари, а вторият - по-късно същия ден, с магнитуд 7,6. Издирването на оцелели продължава след двете мощни земетресения, които удариха граничния турско-сирийски регион с разлика от няколко часа преди малко повече от седмица, въпреки намаляващите надежди.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес