Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще започне ли Израел да анексира Западния бряг от днес?

01 юли 2020, 11:44 часа • 1346 прочитания

Израелският министър на външните работи Габи Ашкенази смята, че е малко вероятно анексирането на части от Западния бряг в съответствие с мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп да се случи на 1 юли. Този ден е посочен в коалиционното споразумение между партиите „Ликуд“ и „Синьо-бяло“, въз основа на което на 17 май се формира 35-ото правителство на еврейската държава. Информацията предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус".

"Струва ми се малко вероятно това да се случи днес", заяви външният министър пред армейското радио. „Не знам дали ще бъде направено изявление относно разширяването на суверенитета, попитайте премиера Нетаняху“, добави той в отговор на въпрос от водещия.

Телевизионният канал I24 отбелязва, че основната интрига е дали Нетаняху ще се възползва от възможността да започне анексията на основание на коалиционното споразумение между двете партии. Важно за разбирането на този въпрос е изявлението на премиера от 30 юни, в което той не посочи 1 юли като датата, на която суверенитетът ще се разпространи върху 30% от Западния бряг според мирния план на Тръмп, предложен през януари 2020 г. I24 обръща внимание на факта, че заседание на израелския кабинет не е насрочено за сряда.

На 30 юни Нетаняху, след среща с помощник държавен секретар на САЩ и специален представител за международните преговори, Ави Берковиц не посочи 1 юли като начална дата за разпространението на израелския суверенитет в части от Западния бряг. На 29 юни Ганц се срещна с Берковиц, като, според израелското държавно радио Кан, е казал на американския емисар, че 1 юли "не е задължителна дата", за да започне анексията. Същият ден Нетаняху отвърна, че това "не зависи" от мнението на партията „Синьо-бяло“.

Припомняме, че през декември 2016 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2334 с искане да се спре строителството на населени места в окупираните палестински територии. Израел отказа да се съобрази с разпоредбите на този документ.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес