Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на СЗО обсъди с талибаните хуманитарната ситуация в Афганистан

21 септември 2021, 20:45 часа • 1818 прочитания

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) се срещна с външния министър на талибаните, за да проучи начините и средствата за подпомагане на страната, която е със замразени средства и нарастващи хуманитарни нужди.

След като кацна вчера в Кабул, днес Тедрос Гебрейесус се срещна с външния министър на талибаните Амир Хан Мутаки, за да обсъдят хуманитарната ситуация в страната.

За това информира самият Гебрейесус в Туитър.

"Забавянето на хуманитарната помощ и създаването на "подобни бариери" подкопават статута и репутацията на международната общност", каза временно изпълняващият длъжността външен министър пред шефа на СЗО, твърди Ахмадула Мутаки, представител на талибаните. "Санкциите и натискът показват, че международната хуманитарна помощ е в ръцете на „малцината мощни“, добавил Мутаки.

Гебрейесус вчера се срещна с премиера Мохамад Хасан и с неговите заместници. Според държавната агенция Бахтар Тедрос Гебрейесус е казал, че СЗО работи за увеличаване помощта за Афганистан за предотвратяване на хуманитарна „катастрофа“.

„Предишната администрация беше корумпирана, но международната общност й помагаше значително. Сега, когато тук е налице системата на Ислямския емират и е свободно от корупция, международната общност трябва да осигури повече помощ“, казал премиерът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес