Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

20 февруари 2023, 05:36 часа • 1297 прочитания

В понеделник Северна Корея изстреля неустановена балистична ракета, съобщиха южнокорейските военни - втората за по-малко от 48 часа и ден след съвместните учения на САЩ и Южна Корея.

"Северна Корея изстреля нова балистична ракета към Източно море в понеделник", заяви началникът на обединения щаб на Сеул, според официалната информационна агенция Йонхап, визирайки водния басейн, известен още като Японско море.

Кабинетът на японския министър-председател също написа в Туитър в понеделник сутринта, че "Северна Корея е изстреляла предполагаема балистична ракета".

Скоро след това японската брегова охрана съобщи, че снарядът "изглежда вече е паднал", без да предостави повече подробности.

В неделя Съединените щати и Южна Корея проведоха съвместни въздушни учения с участието на стратегически бомбардировач и изтребители "Стелт" в отговор на изстрелването на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета (МБР) ден по-рано.

Япония съобщи, че МБР е летяла 66 минути и се е приземила в нейната изключителна икономическа зона (ИИЗ).

По-късно Северна Корея заяви, че изстреляната в събота ракета е била Hwasong-15 и е била част от "извънредно" учение, за да демонстрира способността на Пхенян да извърши "фатална ядрена контраатака", пише БГНЕС.

ОЩЕ: Колко още може да издържи икономиката на Северна Корея? - Новини от Actualno

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес