Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се страхували от виртуален Осама

11 януари 2014, 12:15 часа • 30868 прочитания

Американското разузнаване се е страхувало, че терористи могат да създадат виртуален Осама бин Ладен, който да проповядва идеологията им, пише Huffington Post.

Доклад от 2008 година, предназначен за директора на Националното разузнаване, допуска, че архивът от звукови записи на бившия лидер на Ал Кайда е възможно да бъде използван заедно с 3D анимация, за да се направи „дигитална кукла”, която казва всичко, което създателите й поискат. В доклада се посочват подробности и за опасенията, че терористи биха могли да набират нови съмишленици чрез World of Warcraft и други видео игри.

Документът е публикуван наскоро от експерт по сигурността и изследовател от Федерацията на американските учени, след искане на организацията Freedom of Information (в превод – „Свобода на информацията”, б.ред.)

Става ясно, че не е имало доказателства, някой да е замислял действията, описани в доклада. Документът по-скоро излага възможните бъдещи употреби на интернет за разпространяване на идеи и е бил опит за „нестандартно” мислене. В заключителната му част се обяснява, че целта е да бъде разбрана „трансформиращата промяна”, която разрастването на онлайн световете носи със себе си.

Някои от изводите в документа са много близо до реалното развитие на онлайн обществото. Една от основните тези, например, е, че „в следващите пет до десет години базирана на виртуалния свят валута ще започне да се използва по-широко и ще се разменя свободно, прогноза, която е предвидила възхода на бит-монетите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес