Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пак удариха по хутите

13 януари 2024, 08:11 часа • 3306 прочитания

Американското централно военно командване потвърди нанасянето на нов въздушен удар по обект на хутите в Йемен. Този път е ударена радарна станция, близо до Сана.

Още: Хутите атакуваха погрешка танкер, превозващ руски петрол

"Този удар беше извършен от американския кораб "Карни"(Carney (DDG 64) с помощта на ракети "Томахоук" и беше последващо действие срещу конкретна военна цел, свързана с ударите, предприети на 12 януари с цел да се намали способността на хусите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби", гласи съобщението.

Втори удар за две денонощия

За разлика от преди 24 часа, когато имаше масирани въздушни удари, сега операцията е била по-малка по мащаб и няма връзка с Operation Prosperity Guardian - отбранителната коалиция от над 20 държави, действащи в Червено море, протока Баб ал Мандеб и Аденския залив.

Американското командване припомня и друго: "От 19 ноември 2023 г. подкрепяните от Иран бунтовници хуси се опитаха да атакуват и тормозят плавателни съдове в Червено море и Аденския залив 28 пъти. Това включва атаки, при които са използвани противокорабни балистични ракети, дронове и крилати ракети.

САЩ и Великобритания с мощни удари по хутите в Йемен (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес