Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски лекари оперирали докато в болницата бушувал пожар

03 април 2021, 12:07 часа • 1582 прочитания

Медицински екип в руска болница завърши успешно операция на сърце на пациент, докато пожарникарите се бориха, за да овладеят сериозен пожар, обхванал покрива на болничното заведение, съобщава БГНЕС. Повече от 120 души били евакуирани и няма съобщения за ранени в болницата в Благовещенск в далечния изток.

Операцията продължила благодарение на аварийно електрическо захранване, прокарано в операционната зала на приземния етаж, докато вентилаторите не допуснали дима вътре. По-късно пациентът бил евакуиран.

Водещият хирург Валентин Филатов заяви, че екипът му "трябваше да спаси този човек и направихме всичко". Осем лекари и медицински сестри са участвали в двучасовата операция, започнала точно преди избухването на пожара. Руското министерство за извънредни ситуации заяви, че болницата е построена през 1907 г. по царско време, а пламъците "се разпространявали като мълния през дървените тавани".

Предполага се, че късо съединение е предизвикало огъня. Пожарникарските екипи ще получат награди. Това е единствената болница в региона със специализирано кардиологично звено.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес