Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски и китайски бойни самолети вдигнаха под тревога Южна Корея

19 ноември 2021, 14:46 часа • 2224 прочитания

Южна Корея вдигна по тревога изтребители в петък, тъй като руски и китайски военни самолети, участващи в съвместни учения, навлязоха за кратко в нейната зона за идентификация на въздушната отбрана, съобщиха военните в Сеул, съобщи АФП.

Въпреки това "не е имало нахлуване във въздушното пространство", се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете (ОСНЧ) на Южна Корея.

"Нашите военни получиха отговор от китайската страна, че това е било... нормално обучение чрез пряката комуникационна мрежа между Южна Корея и Китай".

ОСНЧ заяви, че е оценил ситуацията като съвместно руско-китайско учение и че самолетите са летели в зоната за около 10 минути.

Южна Корея е изпратила изтребители F-15 и F-16 заедно с танкер за зареждане с гориво във въздуха като "нормална тактическа мярка", когато руските и китайските самолети са се приближили към зоната, допълва ОСНЧ.

Нахлуването е станало североизточно от Докдо - островчета, за които претендира и Япония, която ги нарича Такешима.

Идентификационните зони за противовъздушна отбрана са извън въздушното пространство на дадена държава или територия, в които чуждестранните въздухоплавателни средства се наблюдават от съображения за сигурност.

Въпреки това те са самопровъзгласени и технически са международно въздушно пространство.

През 2019 г. южнокорейски изтребители изстреляха повече от 400 предупредителни изстрела, а Япония се оплака от Москва, след като руски военен самолет наруши въздушното пространство в близост до спорните островчета.

По това време Русия заяви, че не признава такива зони.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес