Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разгадаха как азербайджанците нанасяли точни удари по арменците

11 януари 2021, 12:22 часа • 7963 прочитания

По време на войната в Нагорни Карабах в интернет не веднъж се виждаха кадри с азербайджански безпилотни машини, от които ставаше ясно, че не те нанасят точно сравнително мощни ракетни удари. Сега тази тайнствена причина вече е разгадана.

Установено е, че азербайджанските военни използвали турски РСЗО (реактивни системи за залпов огън), в които се използват най-нови високоточни ракети с лазерно насочване, произвеждани от компанията Roketsan.

Боеприпасите преминали изпитания непосредствено преди началото на конфликта в Карабах (края на август – начало на септември) и веднага са проверени на бойното поле. Именно тези боеприпаси нанасяли точни удари по позициите на арменците. Не е ясно чии са били операторите, но това е без съществено значение.

Особеността при използване на тези боеприпаси е следната: Първоначално ракетата лети, като използва спътникова връзка. При приближаване към целта тя се превключва към лазерното насочване от безпилотния Bayraktar TB2, който работи като целеуказател. Така ракетата улучва целта със 100% точност.

По такъв начин на турците се удало да отстранят основния недостатък на РСЗО – малката точност. Сега техните системи за залпов огън не трябва да покриват площи, на тях им е достатъчно да използват малко количество боеприпаси за постигане на нужния резултат.

Тази разработка свидетелства, че ВПК на Турция е достигнал сравнително високо технологично равнище.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес