Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расте броя на загиналите при втората вълна взривове на комуникационни устройства в Ливан

19 септември 2024, 06:08 часа • 1032 прочитания

Най-малко 20 души са загинали, а повече от 450 са ранени при втората вълна от експлозии на комуникационни устройства в Ливан, съобщи министерството на здравеопазването, предаде BBC.

Това се случва при вчерашната втора вълна от експлозии, ден след серията смъртоносни взривове на пейджъри на членове на проиранската групировка "Хизбула“.

ОЩЕ: Докато погребваха убитите вчера: Нови взривове в Бейрут - на уоки-токита и радиа

Нови взривове

Уоки-токита, използвани от членове на въоръжената групировка "Хизбула“, се взривиха в южните предградия на столицата Бейрут, долината Бекаа и Южен Ливан - райони, смятани за нейни крепости.

Някои от взривовете са станали по време на погребения на някои от 12-те души, които според министерството са били убити при експлозията на пейджъри на членове на „Хизбула“ във вторник. "Хизбула" обвини Израел за това нападение. Израел не е направил коментар.

ОЩЕ: Израел обяви нова фаза на войната

Нападенията бяха извършени в момент, когато министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви "нова фаза във войната“ и когато една дивизия на израелската армия беше прехвърлена на север.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за "сериозния риск от драматична ескалация“ и призова всички страни да "проявят максимална сдържаност“. "Очевидно логиката на взривяването на всички тези устройства е да се направи това като превантивен удар преди голяма военна операция“, каза той пред репортери.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес